2 Ноември, 2016 13:36 2 147 5

Кой е кукловодът на турския преврат?

  • преврат-
  • кукловод-
  • турция-
  • гюлен-
  • сащ-
  • кемал батмаз

Двама души са летели до САЩ дни преди пуча, за да се срещнат с Гюлен

Кой е кукловодът на турския преврат? - 1
Снимка: БТА/ AP

Турските власти обвиниха живеещия в Пенсилвания проповедник Фетхуллах Гюлен за организирането на неуспешния опит за военен преврат през месец юли. Кой обаче е бил кукловодът на турска земя, който отблизо е ръководил пуча? „Дейли Сабах“ разкри подробности за нощта на метежа.

Две са основните лица, които са действали на турска земя – Адил Оксюз и Кемал Батмаз. Вторият е сочен за основен заподозрян за ролята на „кукловод“. Двамата са летели за САЩ на 11 юли, за да се срещнат лично с Фетхуллах Гюлен. На 13 юли се връщат в Турция, а два дни по-късно се дава началото на опита за военен метеж и свалянето на Реджеп Ердоган от власт.

В кървавите часове на преврата са заснети кадри, на които високопоставени военнослужещи поздравяват Кемал Батмаз в базата „Акънджъ“, използвана от метежниците за контролен център. По-късно тя е преименувана.

След опита за метеж турските власти започнаха масово преследване на последователите на Фетхуллах Гюлен и неговата организация „Фето“. Анкара обяви война на Гюлен и поиска от Вашингтон неговото екстрадиране.

Високопоставен служител на Държавния департамент заяви, че Турция има основание да подозира Фетхуллах Гюлен в организирането на опита за преврат, но все още американците не са дали положителен отговор на искането за екстрадиция.

Преди дни ФБР щурмува кафене в Ню Йорк на заподозрян за връзки с Фетхуллах Гюлен. Агенти на бюрото са конфискували компютри в заведението „Масал кафе“, за което се твърди, че е популярно сред последователите на живеещия в Пенсилвания проповедник.

След преврата в Турция бе обявено извънредно положение, а на дневен ред отново стои въпросът за връщане на смъртното наказание – мярка, която ще затвори вратата на турците към Европейския съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    0 1 Отговор
    До автора:не режима на Ердоган а до демократичния избор на гражданите в лицето на Ердоган..трябва да се уточни!!все едно да кажем режима на Меркел или Обама.. В Турция има избори и гражданите просто са го избрали с 51 процента..а друг е въпроса някой чрез Гюлен да се опита да промени насилствено вота

    Коментиран от #5

  • 2 onq s konq

    1 0 Отговор
    При бай Тошо изборите се печелеха с 99% и в това отношение Ердоган има мнооого да се учи!

    Коментиран от #4

  • 3 Темид

    0 0 Отговор
    Опозицията в Турция трябва да вземе пример от нашите леви и прочее. Турнаха Орешарски за премиер по всички правила.
  • 4 999

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "onq s konq":

    А ти кога ще се научиш? НИКОГА.
  • 5 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Ти за такава държава ли си мечтаеш, това ли са „равните права” за всички, като в турция?
Новини по държави: