Last news in Fakti

3 Ноември, 2016 12:49 3 558 0

Британското правителство загуби съдебната битка за Brexit

  • великобритания-
  • върховният съд-
  • член 50-
  • brexit-
  • тереза мей-
  • ес-
  • европейски съюз

Премиерът ще трябва да се консултира в парламента, преди да задейства Brexit

Британското правителство загуби съдебната битка за Brexit - 1
Снимка АП/БТА

Британският парламент трябва да гласува дали Великобритания може да започне процедурата по напускане на Европейския съюз. Това реши Върховният съд по въпроса дали правителството може да задейства член 50 от Лисабонския договор без одобрението на депутатите.

С това решение британският парламент на практика може да спре излизането на Великобритания от Европейския съюз, въпреки резултата от провелия се референдума през юни.

Премиерът Тереза Мей заяви, че референдумът, както и съществуващите правомощия на министрите, означават, че депутати не трябва да имат думата по въпроса за излизането на страната от ЕС. Активисти обаче обвиниха правителството в противоконституционни действия.

Британското правителство обяви, че ще обжалва днешното съдебно решение.

Новото изслушване е насрочено за 5 и 8 декември. 


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: