Last news in Fakti

3 Ноември, 2016 17:36 1 441 0

Мащабна чистка в турската жандармерия

  • жандармерия-
  • чистка-
  • турция-
  • преврат-
  • гюлен

Продължават чистките в Турция след опита за преврат

Мащабна чистка в турската жандармерия - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

1218 души бяха отстранени от длъжност в турската жандармерия, съобщи „Дейли Сабах“. Всички те са заподозрени за връзки с Фетхуллах Гюлен.

Живеещият в САЩ проповедник бе посочен от Анкара за организатор на неуспешния опит за военен преврат, потушен в ранните часове на 16 юли.

246 души, по-голямата част от които цивилни, бяха убити в нощта на пуча. Над 2000 други пък бяха ранени.

След преврата в Турция започнаха масови чистки на всички нива в държавата, като най-засегнати от тях бяха полицейските служители и военнослужещите.

Драстично бе намален и броят на служещите единици в Турските въоръжени сили (TSK). В началото на миналия месец „Хюриет“ съобщи, че в момента в силите служат 355 212 души. Преди опита за военен преврат в страната цифрата е била 518 166.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: