5 Ноември, 2016 08:30 1 344 0

Бойните роботи: Необходимост vs. морални тревоги

  • роботи-
  • бойни-
  • сащ-
  • морал-
  • жертви-
  • необходимост-
  • военни

Тъжната реалност е, че при всеки един конфликт загиват невинни цивилни

Бойните роботи: Необходимост vs. морални тревоги - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Смъртоносните бойни роботи – морални съображения срещу военно преимущество. С това заглавие The National Interest анализира трябва ли американците да се безпокоят от използването им, или то е неизбежна част от военните офанзиви в настоящето и бъдещето.

Автономните смъртоносни оръжия (LAWs) са военни роботи, които са предназначени да атакуват и убиват цели (хора или наземни цели), без пряко човешко участие.

Може ли и трябва ли обаче напълно да бъде оставено настрана човешкото участие? Отговорът е по-скоро отрицателен. Напълно автономните системи ще правят грешки. А когато става въпрос за човешки животи, то такива не трябва да бъдат допускани.

Тъжната реалност е, че при всеки един конфликт невинни цивилни стават жертва на сражението между силите – без изключение. Дори системите и оръжията, контролирани пряко от човешка ръка, не могат да бъдат прецизни до съвършенство.

Тук изникват два важни въпроса. На първо място – смъртоносните автономни роботи ще допускат ли повече грешки от човешките? И на второ място – по-малко осъдително ли е убийството на цивилни от роботите, отколкото от хората?

Макар да няма еднозначен и категоричен отговор на първия, може да се каже, че технологията напредва с бързи темпове и е по-вероятно тя да е по-прецизна от човека. Компютърните системи – и по отношение на бойните такива – напредват бързо. Роботите ще действат по-бързо от хората, без емоция и съмнения. По-вероятно е цивилните жертви да са по-малко, отколкото при оръжията, контролирани изцяло от човека.

Вторият въпрос е от морално естество. Когато е загинал цивилен невинен човек, то за неговите близки едва ли е от голямо значение по какъв начин е бил убит от вражеската армия. При един бъдещ конфликт на САЩ, обаче, военните могат да се изправят очи в очи със сценарий, който ще ги задължи да оставят чувствата настрана. Ако Китай или Русия използва бойни роботи срещу американците, то те също ще прибегнат до тази мярка, посочва авторът на статията Колин Робъртс, военен експерт и военнослужещ в американския флот. Изданието все пак посочва, че неговото мнение не е официална позиция на американския флот.

Етичните опасения за решения от този тип – стоящи на тънката граница между живота и смъртта – са реални и важни. Американското общество няма да допусне те да бъдат пренебрегвани. В същото време въоръжените сили на страната имат задължението да пазят своя народ.

Истината е някъде по средата. Американската армия трябва да помисли за роботи, чиято прецизност ще бъде в полза на силите, но които да нямат пълна автономност. По този начин човекът ще може да взима важните решения в ключовите моменти.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА