Last news in Fakti

4 Ноември, 2016 15:05 1 593 27

ЕС обезпокоен от арестите в Турция

  • турция-
  • федерика могерини-
  • арести-
  • опозиция-
  • ес-
  • брюксел-
  • обезпокоен

В Турция арестуваха опозиционни лидери

ЕС обезпокоен от арестите в Турция - 1
Снимка: БТА/ AP

Европейският съюз е изключително обезпокоен от случващото се в Турция, съобщи „Политико“. Върховният представител на Брюксел по въпросите за външната политика Федерика Могерини написа в профила си в Туитър, че е обезпокоена от арестите в южната ни съседка.

Председателят на Европейския парламент Мартин Шулц също заяви, че е разтревожен, защото опозиционната партия е ключов елемент от турския демократичен живот.

В Турция бяха арестувани членове на Демократичната партия на народите, сред които и лидерите на движението Фиген Юксекдах и Селахатин Демирташ.

След опита за военен преврат през месец юли турските власти започнаха масови чистки и дадоха зелена светлина за вълна от арести, заляла полицаи, военни, медици, академици и журналисти.

Европейските власти изразиха опасения, че се нарушават демократичните принципи и законодателството в Турция.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    0 0 Отговор
    Ако тия политици поддържат терористични организации?!Законите за тях не важат ли?? Или да бъде като България -Доган и Пеевски политици,знае се какво правят,доказва се ама не може да се барнат

    Коментиран от #4

  • 2 Гост

    0 0 Отговор
    Хасаанее , хасанееееее ейййй хасанеее
  • 3 Хасан

    0 0 Отговор
    Ей колко е трудно да си инакомислещ в тоя сайт.. Уж демокрация и свобода на словото
  • 4 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Хасан":

    Ами Турция като се бори толкова много срещу тероризма, питах те, защо за толкова години не залови един терорист, отиващ да се бие за ИДИЛ? Всеки говореше че от Европа заминават да се бият и минват през Турция, а в Цариград си намират свръзки и си уреждат пътя? Колко хванаха турските служби?

    Ти искаш другите да мислят като теб - ми, да трудно е! И за теб явно е трудно, и за мен е трудно да приема гледна точка в която днес сте с терорисите, а утре като ви дойдат на главата и викате "Вай вай, Европа лоша, не ни приема, не ни дава пари, обвинява ни, че сме диктатори!" Па нека да е лоша, ама се съмнявам, че и така ще научите нещо.
  • 5 Хасан

    0 0 Отговор
    Погледни статистиката колко са върнати от Турция или имат забрана да влязат в Турция.. Защо щом като помага на Идил,те обявяват война на Турция,призовават на движат срещу Турция..даже издават списание Константинопол,намек затова че Турция не е ислямска ами светска или християнска държава.Погледни новините в интернет колко бомбени атаки имат в Турция тия идиоти..даже атентаторите в Брюксел са били заловени и екстрадирани в Белгия щото са си Европейски граждани ама те са ги пуснали
  • 6 Хасан

    0 0 Отговор
    И между другото исляма на ислямска държава са салафити по близки до Саудитска Арабия а Ердоган е сунит..и не се търпят и искат да се налагат един на друг

    Коментиран от #7

  • 7 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Хасан":

    Чакай малко ся, бомбените атаки от кого са: гюленисти, ПКК или ИДИЛ? И какво като са работили с ИДИЛ, а после ИДИЛ правят атентати в Турция , те са си терористи, де да знам какво им е в главата, но явно не е невъзможно. И до колкото знам, не се понасят сунити и шиити. Но и да е така, както казваш, това си е повод за борби атентати. А ти от де знаеш, какви са тия, дето идват от Европа. Това за списание Константинопол не вярвам ислямисти да го издават!
  • 8 Хасан

    0 0 Отговор
    Именно това ти казвам.. Турция е в окото на перфектната буря. И ПКК,и Фето, и Идил, и Обама, и Меркел..доскоро и Путин са срещу него.. Добре какво е това всички те да имат допирна точка.. Ердоган.!! И защо всички те извършват там бомбени атентати.Когато почна конфликта Сирия целия свят ревна да отвори границите си и тя направи грешка. За човешка хуманност отвори но дойдоха 3 милиона.. И Меркел ги покани в Германия и те тръгнаха към Германия

    Коментиран от #11

  • 9 Хасан

    0 0 Отговор
    Кюрдите искат да създадат идеалната социалистическа кюрдска държава,ИДИЛ идеалната ислямска държава и двете извършват атентати,убиват невинни хора, взривяват, терор за да постигнат своите политически цели
  • 10 Хасан

    0 0 Отговор
    А гюленистите са създадени през 60 години и те са така наречените сдружения за борба срещу комунизма..така наречената зелена стена срещу червената вълна.. Докато в Европа се разтурена след края на студената война те в Турция се запазиха и играеха важна роля в политическия,икономическия живот..извършихваха политически убийства на писатели, интелектуалци..събаряха правителство, министри...бананова република
  • 11 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #8 от "Хасан":

    А защо тая буря се разрази толкова години по-късно в Турция?
  • 12 Диди

    0 0 Отговор
    Знаем че тези които са зоминали от Европа за Сирия за да се присъединят към ислямистите,сега ще започнат да се връщат.германския вътрешен министър дер Мизиер каза че иска да отнеме грожданството на такива,конституцията казва че може но при положение че тези имат и друго гражданство,защото иначе не може да останат без никакво гражданство.Аз съм на мнение че по този въпрос германската политика ,,се изложи,,.Политиците трябваше да издадат закон,че който замине за Сирия с цел да участва във войната,то за тях връщане няма.Тези убийци не трябва да се връщат обратно.Ще видим какво ще направи сега министърат,но ме яд на това ча не взеха навреме решение.Азаконите във конституцията трябва да се променят,защото времената са други,общестата се менят и т.н.А политиците са за това,да смянят,подобряват законите във конститецията.
  • 13 ХАСАН

    0 0 Отговор
    Буш искаше Турция да влезе в Ирак но кемалистките генерали отказаха. Парламента прие решение да не се влиза..в крайна смеэтка сащ влезе но с огромни жертви и голям масраф. След това на власт дойде Обама с обещанието да изтегли американските войници и контрола да се осьществи от регионалните сьюзници..за целта с компромати от страна на Фето кемалистките генерали бяха отстранени и на тяхно място дойдоха подготвени от Фето генерали..запада се опита да прокара политиката си с кюрдски терористи,за целта те провалиха прегтворите с правителството. Турция се усети и реши да отстрани фето генералите и те побьрзаха да направят неуспешния преврат.ако бяха успели щеше да има марионетно правителство и то щеше да влезе в Сирмя.
  • 14 ХАСАН

    0 0 Отговор
    Диди-аз напьлно сьм сьгласен--не искам в Германия да работя с главорез от Ирак. Но защо убедиха Меркел да приеме тия бежанци-можеше да откаже-и Турция можеше да откаже..защо не приеха това което Ердоган предложи -зона забранена от военни действия под опеката на ООН в самата Сирия????
  • 15 ХАСАН

    0 0 Отговор
    Причината е USA..Сащ насочва цялата си енергия кьм пасифика,защото там се надига нова световна сила-Китай!!! И за да забави Европа ,просто им даде домашна работа- Украйна,Сирия ,бежанци,терористи!!

    Коментиран от #16, #19

  • 16 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ХАСАН":

    ОК, благодаря за отговора.
  • 17 Диди

    0 0 Отговор
    Във близко бъдеще Китай ще е най мощната и силна държава във света.Не съм привэржиничка на политоката на САЩ и на Русия.Европа трябва да се въоръжи за да защитава континента ни в който живеем,тя просто няма друг изход.
  • 18 Диди

    0 0 Отговор
    Що се относя за бежанците и немската политика по този въпрос,ни ми харесва че има много бежанци тук,повечето от тях са млади мъже дошли от където и да е.Ако са семейства с деца ,да им се даде подслон,при положение чя идват от Сирия и Ирак където има война.Сега започнаха да ги изпращат обратно кой за Мароко,кой за Афганистан и т.н.Първо трябва да се помисли за народа и колко бежанци може да дойдат,никоя нация не иска след години да стане малцинство във собственната си държава.А иначе гарманците са народ,който помага на хора които имат нужда.
  • 19 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "ХАСАН":

    Между другото, сещам се за нещо друго. Ако европа и САЩ са искали да го свалят, защо му обещаха, че и дадоха пари, когато Русия наложи ембарго на Турция? Според теб те още тогава са искали да го махнат, но защо не наложиха и те ембарго, ами ще правят преврати? Ако бяха подкрепили руското ембарго, ердоган щеше да падне бързо от власт и нямаше да има последствия за народа, няколко месеца стагнация и после пак на същите пазари.
  • 20 Хасан

    0 0 Отговор
    Кроко.. Ембарго на Турция?! 50-70 процента от турската икономика е западна.. Да сложат ембарго на автобуси Мерцедес които се произвеждат в Турция,или перални Bosh, или на Форд коли..няма логика
  • 21 Диди

    0 0 Отговор
    Момчета,моля да си пусните снимките,за да видя с кого общувам.
  • 22 Хасан

    0 0 Отговор
    Скоро Германия ще смекчи политиката си срещу Турция, ще седнат и ще се разберат..Англия излезе от ЕС.. Европа стана самолет на един мотор,трябва още един..като пазар,като съюзник, като съратник..Германия и Османската империя или Турция винаги са били исторически съюзници
  • 23 Хасан

    0 0 Отговор
    Диди.. Женен съм.. И жена ми е ревнива, мисли сайта за фейсбук..тъпа медицинска сестра.. Какво да я правиш
  • 24 Диди

    0 0 Отговор
    Аз не съм във фейсбук.Имам скайп и вайбер.Ревноста е ограничение на свободата.

    Коментиран от #25

  • 25 Трол

    0 0 Отговор

    До коментар #24 от "Диди":

    Вайбер, райбер, много елементарни грешки правиш. Имаш ли начално образование?
  • 26 Хасан

    0 0 Отговор
    Диди, подхвани някаква тема да си чешим езиците!! То снощи пак ме пратиха да спа в хола!!
  • 27 Хасан

    0 0 Отговор
    90 процента от бежанците идват при нас в Германия за руси мадами,евро и Бмв.Щом някой терорист ти е взривил къщата вземи оръжие и се бий срещу него..а не да изоставиш майка,баща,сестра и да се скьтаеш в Германия.
Новини по държави: