Last news in Fakti

9 Ноември, 2016 09:32 1 968 5

Как социолозите успяха така да объркат нещата?

  • социолози-
  • анкети-
  • избори-
  • сащ-
  • президентски избори-
  • победител-
  • социологически проучвания

Предварителните проучвания сочеха трудна, но сигурна победа за Хилари Клинтън

Как социолозите успяха така да объркат нещата? - 1
Снимка АП/БТА

Социолозите доста несполучливо и непохватно предрекоха изхода от президентската битка на тазгодишните избори в САЩ.

Силното представяне на Доналд Тръмп нанесе съкрушителен удар по авторитета на водещи американски социолози, поставяйки под въпрос техните математически модели, предположения и методи на изследване.

Социологическите проучвания през последните няколко месеца даваха голяма преднина на Хилари Клинтън в тази силно поляризирана надпревара за гласовете на американските избиратели. Кандидатът на Демократическата партия бе спряган за лидер в много от ключовите щати.

Но силното представяне на републиканския кандидат стъпка конвенционалната мъдрост на социолозите. Късно във вторник стана ясно, че прогнозите нямат нищо общо с реалността, с която се сблъска Америка.

Сред социолозите обаче имаше едно забележително изключение, коментира USA Today.

Последните проучвания на общественото мнение, направени от вестник Los Angeles Times и Университета на Южна Калифорния (USC), сочеха Доналд Тръмп като постоянен лидер в края на предизборната надпревара. Тези данни станаха причина за насмешливите и иронични коментари на много политически анализатори. Но сега, в последните решителни минути, преди да бъде обявен победителят, никой не се смее.

Според Ари Каптейн, директор на Центъра за икономически и социални изследвания към Университета на Южна Калифорния, една от основните причини за сериозното разминаване е, че симпатизантите на Клинтън са били по-склонни да заявят, че ще гласуват за своя кандидат, отколкото тези на Тръмп.

Друг фактор, който може би е оказал влияние, според Каптейн, е неправилната преценка на социолозите, които са изключили възможността хората, не упражнили правото си на глас през 2012 г. все пак да са гласували на настоящите избори.

От 67 национални анкети, които следяха пътя на четиримата кандидат-президентите с най-високи резултати, през последния месец, само 4 дадоха преднина на Тръмп, според RealClearPolitics. От 61 национални анкети, които следяха действията на 2-мата основни претенденти в тези избори, само 6 посочиха Тръмп за фаворит и те бяха на L.A. Times / USC.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ь 7777

    0 0 Отговор
    Социолозите лъжеха в полза на Хилъри-факт.Така се опитваха да променят общественото мнение.Защото всички агенции и медии са платени от Хилърито.
  • 2 кроко

    0 0 Отговор
    Коня да заповяда се изходи по въпроса с модела на онзи американец, който бил предивидил последните 8 избора за президент и казваше че Тръмп ще спечели, а компетентния конь тсе съмняваше.

    http://fakti.bg/world/203526-poznavach-nomer-edno-izbra-mejdu-tramp-i-klintan
  • 3 Kcaniba

    0 0 Отговор
    Путин е спечелил!!
    Киллъри беше права...
  • 4 Киро

    0 0 Отговор
    Ми как - социолозите са се превърнали в мръсен начин за въздействане върху избирателите и манипулация.
    Целта им отдавна не е безпристрастно да покажат данни.
  • 5 есхач

    0 0 Отговор
    Те нашите нали ги обучават тия от Вашингтон. Затова лъжат като разпрани за да манипулират хората. Всички в кауша за измама по 5 години пък да видим после дали ще се слагат на мафиотите.