Last news in Fakti

12 Ноември, 2016 11:07 8 264 16

Избирането на Тръмп стресна четири европейски армии

  • доналд тръмп-
  • германия-
  • франция-
  • европа-
  • сащ-
  • нато-
  • армии

Не може вечно Европа да разчита на САЩ

Избирането на Тръмп стресна четири европейски армии - 1
Снимка: БТА/ AP

Четири европейски военни сили – Франция, Германия, Италия и Испания – ще ускорят взаимното си сътрудничество след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ, съобщи „Политико“.

В предизборната си кампания кандидатът на републиканците постави под въпрос ангажимента на страната си към НАТО и съюзниците в алианса.

Дипломати споделиха пред изданието, че четирите страни имат опасения, че администрацията на Тръмп ще даде на заден ход по отношение на международното партньорство.

Френско-германската инициатива за по-засилено сътрудничество сега придобива нови измерения. Европейските военни ще ускорят процеса. И въпреки че все още не може да се говори за единна европейска армия, то големите сили мислят за мисии, които попадат извън сферата на НАТО.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че е „очевидно, че не може винаги американците да защитават европейския континент“.

След дни министрите на отбраната на Стария континент ще се съберат в Брюксел, за да обсъдят предложената от Федерика Могерини стратегия, която ще направи Европа по-малко зависима от САЩ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    1 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: то големите сили мислят за мисии, които попадат извън сферата на НАТО.

    Няма кой да напада ЕС и за какви мисии си мислят. Под мисии подразбираме войни в страни с нефт. Стига с тази военщина.

    Коментиран от #2, #5

  • 2 Трол

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Патето Яки":

    Ааа, а алкохолизирана Русия и лошото джудже Путин!!!
  • 3 OPEЛ

    0 0 Отговор
    Проба
  • 4 агент08

    0 0 Отговор
    Еврогейските идиоти трябва да бъдат изгонени от управлението на Европа, а паразитния ЕС разтурен. Да се постави есно ново начало но взаимно изгодно сътрудничество между европейските страни!

    Коментиран от #6

  • 5 fuck nazis

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Патето Яки":

    СТИГА!!! МИР И ВСЕОБЩО БЛАГОДЕНСТВИЕ !!!
  • 6 Ко каза

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "агент08":

    Знаете само да повтаряте ,като папагали. Айде дай алтернатива на съюза? Кажи как трябва да стане. Къде да идем - 16-та република на СССР? Независими? Не забравяй ,че България не е Швейцария. Само знаете да лаете срещу съюза, но един не съм чул да обясни кво трябва да правим и как да го направим.

    Коментиран от #13

  • 7 Гост

    0 0 Отговор
    Никой и НИЩО Не е независимо
  • 8 Читател

    0 0 Отговор
    Факти, ставате все по-добре.
  • 9 аха

    0 2 Отговор
    Представете си само! Не се стреснаха от ИД, но от Тръмп, който ще свали от власт Ротшилд и Шорош се стреснаха! Всеки да си направи изводите и да освободи сънанието си от зомбиране!
  • 10 дългият

    0 0 Отговор
    По добре да се махат да си стоят зад океана и това е.Кой ги забърка л...ата...САЩ/Тези изпълнения в Ирак,Либия,Сирия Египет...да не ги направи Европа.Щом като искаш да си световен жандарм...ще плащаш повече.
  • 11 onq s konq

    0 1 Отговор
    За добро е ! Ние сме добър съюзник и Тръмп ще го оцени ! Плиус това сме на ключово място и приоритета ни е голям и нато ще бъде с нас и ние с него А НЕ С РУСНАЦИТЕ ДЕТО САМО ИСКАТ ДА НИ ИСПОЛЗВАТ ЗА ТЕХНИ ИНТЕРЕСИ
  • 12 1234

    0 1 Отговор
    Да а а,ще се стреснат,как няма да се стреснат,какво беше до сега :кой си колонизирал някоя бедна държавичка и си я точи с години,кой си поставил ,,свой"агент в нечие правителство и си черпи нефт на тънки цени,и НАТО ги защитава,като обявява всеки възпротивил се от своеволията на силните държави за терорист,ето за това се използва НОТО.Какво прави НАТО заобиколил границите на Русия от всички страни?Русия ли е разположила войските си около САЩ, Германия,Испания или Италия?Когато имаше ,,Варшавски договор" тогава се оправдаваше създаването на НАТО,но вече я няма тази военна формация,и НАТО започна да си произвежда противници като Ал каида,Садам Хюсеин ,И ДРУГИ НАПОСЛЕДЪК. Защо го правят ,да не могат хората да си живеят спокойно живота,а все военни конфликти,все атентати.Оставете арабите да си живеят своя живот в своите си държави,защо се мъчите да ги накарате да живеят по начина по който живеете вие.На тях ако им харесваше щяха сами да поискат това.Когато преди векове арабите измислят цифрите никой насила не е дошъл да ни ги наложи.Ние сме ги харесали защото са практични и сме ги въвели и при нас.Такъв е живота нищо хубаво не става НА СИЛА.За това стават и военните конфликти,защото никой не желае друг да му се меси в живота.Сега се чудим защо е това нашествие от чужденци предимно араби и африканци,ами това са хората чиито ресурси богатите държави са им отнели и благодарение на тях са богати.За това уважаеми не прехвърляйте по квоти чужденците във всички европ
  • 13 Змей горянин

    0 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ко каза":

    И си прав, и не си! Като 16-та република на СССР изобщо нямаше да ни е зле, макар въобще да не познавахме батака в Съветския съюз реално, но пък можехме да черпим с пълни шепи от бездънните тогава съветски ресурси. Бай Тошо не от любов към Русия се стремеше на няколко пъти да ни вкара там, а защото, кой каквото и да разправя, все става дума за пари.

    Сега отново иде реч за пари. Вкараха ни в ЕС, който е клуб на богати държави и подсмърчаме като ромчета на масата на богатите европейски побратими. Да де, ама пак сме без влияние и без значение. Нали?! Успехът на Швейцария не е случаен, дори никак. Швейцарците са между няколко големи и богати страни, всяка от които переше пари именно в данъчния (доскоро) рай, имаше желязна банкова тайна. В България парите се изпират, но за да се изнесат в чужбина.

    Да се обясни какво трябва да се направи е лесно! Трудното е да се спечели мнозинството за подобни действия. Трудно е и да се задвижат сериозни реформи, защото твърде много маймуни са на хранилка от държавен бюджет, изпълнителна власт, съдебна власт и т.н. Който и да дойде, ще го оплюят така, че майчиното си мляко ще проклина - ама не може да се изправиш срещу причинителите на проблеми в страната и да очакваш да те галят с перце задето им прекъсваш далаверите.
  • 14 НИКОЛОВ

    0 0 Отговор
    Сегашния проблем на Европа с бежанците е именно следствие от страничното им наблюдение !!! Още живеят с опиянението от победата в Студената война !!! Бежанците са в резултат от нерешените проблеми в собствените ив страни !!! Както с нерешените проблеми на България от началото на "прехода" на БКП/БСП !!! Ако не бяха си флиртували , търгували и прали парите на червената номенклатура у нямаше да им 3 милиона български бежанци !!! Същото е с бежанците от Ирак , Сирия и Либия !!! Там останаха хиляди Саддам-чета , Кадафи-та и нови Асад-чета със заграбените пари и оръжие и тероризират народите си !!! КАКТО В БЪЛГАРИЯ - цялата БКП/БСП и ДС си останаха със заграбените народни пари и сега избираме между БКП и ДС !!!
  • 15 Хасан

    0 0 Отговор
    Абе на мен ми се струва че страните от Източна Европа са като блеещи агнета пред бърлогата на мечка стрьвница. Мечката излезе и отхапа от Украйна
  • 16 Змей горянин

    0 0 Отговор
    Всъщност, ако България я бяха вкарали в състава на СССР 70-те или 80-те години на миналия век, щеше да бъде сравнително добре през онези години. Защо ли?! Съветите строяха много обекти, щяхме да имаме изобилие от петрол и газ, щяха да пуснат автомобилно производство и в България (имаше такова, но слабо), щяха да направят газопроводи до Гърция и Турция през наша територия, а ние щяхме да сме предпочитана туристическа дестинация за руснаците. Не забравяйте, че през точно този период България фалира два пъти, както и общо 5 пъти от 1944 до 1989. Това е била целта и на Тодор Живков - сметката да я платят руснаците, но пък те не ни и искаха много-много. Някои веднага ще скочат - ама как, суверенитетът на страната... Какъв суверенитет има България, дами и господа?! Едно формално "да" и "не". Никой не ни зачита за нищо, страната е на път да се затрие, но суверенитет...

    Сега пък демокрацията у нас е твърде фалшива. Нямаме армия, но сме "партньори" в НАТО, отправяме декларации срещу тероризма и протести, нямаме техника и икономика, липсват самолети, за да имаме поне охрана на българското небе. Мнозина трезвомислещи отдавна се питат - ако Турция, която надига глава и има втора по численост армия в НАТО след САЩ - та Турция, ако вземе и ни нападне, кой ще ни спаси от натовския ни "партньор", който ни е и владял 5 века?!