13 Ноември, 2016 22:02 1 471 4

ЕС свика кризисна среща заради победата на Тръмп

  • ес-
  • тръмп-
  • министри-
  • президент на сащ-
  • доналд тръмп-
  • спешна среща-
  • кризисна среща-
  • европа

ЕС трябва да се вземе в ръце, а Великобритания да се отърси от делюзиите

ЕС свика кризисна среща заради победата на Тръмп - 1
Снимка АП/БТА

Тази вечер външните министри от ЕС се събират на неформална среща, на която ще обсъдят последиците от президентските избори в САЩ.

Срещата идва часове след изказването на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който предупреди в прав текст за опасностите от американския изолационизъм.

Европейските лидери са силно загрижени за редица въпроси, които възникнаха след победата на Тръмп. Сред тях са съдбата на Трансатлантическия съюз и връзките на ЕС с НАТО, както и теми като бежанците, които не засягат пряко САЩ и за които Тръмп има един подход, който по никакъв начин не съвпада с подхода на Европа.

Председателят на Европейския съюз Доналд Туск заяви в сряда, че събитията от 2016 са "предупредителен знак за всички, които вярват в либералната демокрация" и призова Европа "най-накрая да се вземе в ръце".

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, който също е сред загрижените европейски политици, заяви в петък: "Тръмп, по време на предизборната си кампания, каза, че Белгия е село, някъде в Европа. Ние трябва да научим новоизбрания президент на САЩ какво е Европа и как функционира. Вярвам, че ще загубим поне две години, докато Тръмп опознае един свят, който не познава."

В събота Аксел Шефер, ключов съветник в Берлин по въпросите за Brexit, в интервю за британското издание „Sunday Times” заяви, че надеждите на Тереза Мей, че избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ ще се отрази добре на Великобритания, са налудничави.

Шокиращата победа на републиканеца поставя Великобритания в още по-голяма изолация от тази, в която страната изпадна след решението за Brexit. Тя ще намали още повече шансът на Обединеното кралство за постигане на търговско споразумение със Съединените щати, заяви той.

Тереза Мей вече ясно показа своето желание за постигане на прагматични отношения с новоизбрания президент. Тази нейна позиция обаче, ярко контрастира с мнението на голяма част от лидерите на Европейския съюз, които реагираха с тревога след избирането на Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Plovdiv

    0 0 Отговор
    Защо не се притесняват от един милион човекоподбни, дето прииждат в Европа през Средиземно море и Турция?! А са се притеснили от американския еквивалент на Сульо и Пульо...
  • 2 Киро

    0 0 Отговор
    Я, меките китки в ЕС се на.каха!

    Защо кризисна среща бе?
    Тръмп е най-хубавото нещо, което се е случвало на САЩ от времето на Рейгън!
  • 3 667

    0 0 Отговор
    Всичко си е наред
    сега трябва Меркел да си ходи,а след нея и Оланд.
    Постепенно нещата ще си дойдат на мястото си.
  • 4 кроко

    0 0 Отговор
    Я кажете какво и е кризистното на ситуацията, вашта мамица! Нещо сте се били разбрали и чернилата и сте си правили сметки че клинтън ще е президент и ще продължавата, ама сега ви се объркват плановете, така?!

    И като го гледам, пича отдавна си пада по Европейки, така че не е като да не познава Европа, как работите вие, е въпрос с който не е нужно той да се съобразява, щото явно вие с тези които искат да работят с него.