Last news in Fakti

15 Ноември, 2016 09:47 1 814 4

Обама подкрепя южния фланг на НАТО заради Русия?

  • обама-
  • гърция-
  • визита-
  • нато-
  • кораби
Обама подкрепя южния фланг на НАТО заради Русия? - 1

Американският президент Барак Обама ще се опита да заздрави фланговете на НАТО срещу засилването на руското присъствие в стратегически райони като Средиземно море, така и в Черно море, коментират специализираните военни издания.

Обама започва последната си външнополитическа визита от Гърция. Във вторник той ще се опита да убеди гръцкия премиер Алексис Ципрас да не пуска в пристанищата руски кораби. Освен това се очаква Обама да подчертае, че Атина трябва по усърдно да подкрепя антируските санкции, но и да отмени ветото си върху влизането на Македония в НАТО. Визитата в Гърция е ясен сигнал за приоритетите на Белия дом в региона. След неуспешния опит за военен преврат в Турция и последвалата политика на реваншизъм на президента Реджеп Ердоган срещу опонентите му, обтегнаха отношенията между Анкара и Вашингтон.

Обама бил силно раздразнен от демонстрираната от гръцкия премиер Алексис Ципрас дружба с руския президент Владимир Путин. Американският президент недвусмислено щял да „скръцне със зъби“, че не е добре руски военни кораби да акостират в пристанищата на държава-членка на НАТО. В замяна САЩ щели да направят всичко възможно за облекчаване на гръцкия дълг.

След балканската страна Обама ще посети Германия. След Брекзита на Великобритания Берлин се превръща във водеща страна на ЕС. Очаква се Обама отново да подчертае запазването на санкциите срещу Русия заради нейната намеса в Донбас и незаконната анексия на Крим.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 хари

    0 0 Отговор
    ще му се
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 кроко

    0 0 Отговор
    Като подкрепя южния фланг, не може ли и ние нещо да намажем, или с тия политици нямаме шанс?
  • 4 Хайдутин

    0 0 Отговор
    Тоя обонго е бита карта!!! Русия е велика страна и ще го докаже!
Новини по държави: