19 Ноември, 2016 17:15 1 480 0

Саудитска Арабия наруши собственото си примирие в Йемен

  • йемен-
  • саудитска арабия-
  • примирие-
  • военни действия-
  • прекратяване на огъня-
  • наруши

С 48-часовото прекратяване на военните действия, се дава шанс на хуманитарни конвои да достигнат обсадените градове

Саудитска Арабия наруши собственото си примирие в Йемен - 1
Снимки АП/БТА

Военната коалиция, водена от Саудитса Арабия в събота обяви 48-часово прекратяване на огъня в Йемен. Мирът обаче бе заявен при условие, че шиитските бунтовници ще го спазват и ще позволят доставките на хуманитарна помощ в обсадените градове, сред които и град Таис, съобщи телевизия "Фокс нюз".

Въпреки обявеното примирие обаче,  се появиха доклади, че саудитски самолети извършват бомбардировки над Йемен. По информация на иранската информационна агенция FARS, самолети на коалицията са провели въздушни удари в квартал на югозападната провинция Таис, като по този начин са нарушили примирието. Според агенцията въздушни удари са били извършени и в провинциите Ходейда, Саада и Сана.

По-рано саудитската новинарска агенция SPA разпространи изявление от името на коалицията, в което се казва, че временното примирие влиза в сила в 24:00 йеменското време (09:00 GMT) в събота и би могло да бъде удължено след изтичане на двудневния му срок. Коалицията обаче предупреди бунтовниците хуси да не предприемат каквито и да е бойни действия или военните удари ще бъдат възобновени.

Саудитска Арабия наруши собственото си примирие в Йемен

Прекратяването на огъня идва в момент, когато силите, лоялни на международно признатото правителство, подкрепяно от Саудитска Арабия, постигнаха напредък в борбата си за ключовия западния град Таис, който се намира под бунтовническа обсада вече една година.

Активисти в Таис обаче съобщават, че въпреки обявеното временно примирие, в града продължават да ехтят бунтовнически изстрели.

Въпреки твърденията на коалицията, че прекратяването на огъня има за цел да проправи път за мирни преговори, тя не коментира дали ще приеме препоръките на ООН за мирния план. ООН иска да се позволи на бившия президент Абед-Рабо Мансур Хади да остане в страната, а бунтовниците да получат дял от властта.

Саудитска Арабия наруши собственото си примирие в Йемен


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА