Last news in Fakti

21 Ноември, 2016 08:39 3 184 24

Латвия се подготвя за кошмара – руска инвазия

  • латвия-
  • инвазия-
  • нато-
  • русия-
  • сащ-
  • доналд тръмп-
  • естония-
  • владимир путин

Балтийските страни са притеснени от затопляне на отношенията между САЩ и Русия

Латвия се подготвя за кошмара – руска инвазия - 1
Снимка: БТА/ XINHUA

Страхувайки се от близки отношения между новоизбрания американски президент Доналд Тръмп и Владимир Путин, Латвия се подготвя за най-лошото, пише „Вашингтон поуст“.

Министерството на отбраната на балтийската страна е формирало доброволен отряд – въоръжен и обучен – който да брани ключовите здания в столицата Рига.

Балтийските лидери се опасяват, че Доналд Тръмп може да обърне гръб на НАТО – каквато индикация даде по време на предизборната си кампания – и да бъдат оставени сами в битката срещу Русия.

Изданието посочва, че Тръмп и Путин са провели телефонен разговор, в който не е била спомената и дума за анексирането на Крим или подкрепата за бунтовниците в източната част на Украйна.

В Латвия – страна с население от два милиона души – държавният бюджет е едва 1/60 от бюджета на американците за отбрана. „Ще имаме оръжия в министерството и ще сме готови да се браним“, заяви Янис Гарисонс от латвийското военно ведомство.

Латвия, Литва и Естония се опасяват от най-кошмарния сценарий – нападение на Русия – и бездействие от страна на американските сили. Балтийските страни изчакват да видят каква ще е политиката на Доналд Тръмп. Въпреки че при евентуална атака на руснаците балтийските страни няма да имат никакъв шанс, те са твърдо решени да не се предадат без бой.

Латвия и Естония са увеличили броя на доброволните единици в своята армия, докато Литва е изготвила насоки какво трябва да се направи в случай на руска инвазия.

„Мечтата, че американците или Господ ще ни спасят, е мъртва. Ние трябва да се бием както финландците през 1939 година“, заяви Артис Пабрикс, бивш министър на отбраната на Латвия.

Въпреки опасенията на лидерите, руското население в Латвия приветства перспективата за по-близки отношения между Вашингтон и Москва.

Преди дни Барак Обама заяви след разговор с Доналд Тръмп, че новоизбраният президент няма да обърне гръб на НАТО. Въпреки това съюзниците на САЩ искат да чуят тези думи от устата на Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хаха

    18 5 Отговор
    Да не тренират как се развява бял флаг?
  • 2 Асимилирани

    8 4 Отговор
    Те ще бъдат асимилирани!

    Коментиран от #16

  • 3 goni

    12 3 Отговор
    Хмм! А, аз си мислих че ние Българите сме най-откачените на тоя Свят!:) Пак съм надценил!:) Какво общо има Крим с Прибалтика?!:) Руснаците ще върнат даже и Кьонингсберг на Германците стига да си го поискат!:) Ама, смеят ли!:) Познайте, кои ще ореват орталъка тогава!:)
  • 4 незнайко

    14 3 Отговор
    С такива целенасочени статии се манипулират обществата. Кой е намеквал за инвазия на тези страни? Никой. Те се страхуват от разпадането на ЕС, което няма да е добре за тях. И тях както и нас ни използват, големите капиталисти.
  • 5 566

    12 4 Отговор
    Когато много силно желаеш нещо,то обикновенно се случва след време.
    Да внимават какво говорят и какво си пожелават,защото само те говорят за инвазия.
  • 6 видял

    12 6 Отговор
    Значи от 10 години постоянно пътувам в Балтийските страни.Преди пътувахме по 3-4 пъти в месец.Сега едва по 1 път на месец.И там ги настигна демокрацията с пълна сила.Търговският им флот-който беше основният им поминък го нарязаха на скраб,а рибните заводи са им затворени и се рушът.А това беше основата на тяхната икономика.Селата са им празни и запустели,и живот има само в столиците им-всичко друго е леж-като нашият северо-запад....Та защо са им на руснаците Балтийските държави-да имат излишен хамут който да дърпа пари?? Е не са толдкова тъпи-Балтика не е никакво стратегическо място,та да кажем че са важни за гео политически игри-абе няма никакъв резон за руснаците....Това са просто поредните истерии,за да отвлечът хората от истинските им проблеми....

    Коментиран от #8

  • 7 Диди

    3 11 Отговор
    Всички вие сте експерти.За да се подготвят,значи имат причини,,
  • 8 тираджия

    9 3 Отговор

    До коментар #6 от "видял":

    Даже си спестил малко от действителноста.Финланците и шведите нали са им съседи-знаеш ли как им викат на балтийците,-бедните роднини на Хитлер...В Европа балтиците са като поляците-никой не ги обича,а ако го видиш на пътя по добре не спирай-излъгал те е и те е завлякал.За балтиците и поляците европейците казват че са прост..тките на САЩ....

    Коментиран от #11

  • 9 Ярослав Станчев

    7 1 Отговор
    Русия има излаз на Балтийско море.За какво им е да нападат Балтийските държави?За ресурси или за територия?Или пак на някой хард-кор "атлантик" му бръкна в г..а бъдещото сближаване на САЩ и Русия???
  • 10 стоян георгиев

    4 6 Отговор
    страха показва отношението на балтииците към русия -страх и отвращение !защо ли?уж в русия било добре ,а съседите и в европа се чудят ква стена да си издигнат за да се отделят или защитят.балтика след излизането си от ссср yспя да се развие до нива на живот с пъти по-високи от руските ,тва е причината огромен брои руснаци да живеят там,което създава опасност от сценарии подобен на украинския,по които работи активно русия ,постоянно пупликуваики негативни статии за балтика обясняваики как там отново са на власт фашистите :))))))))))))),дали ви звучи познато?

    Коментиран от #12

  • 11 Съни

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "тираджия":

    В Касел познавам няколко естонци и латвийци.Ненавиждат се помежду си,а има една продавачка-литовка,заради която не стъпвам в магазина в който работи.Абе общо взето са гилоч.Не че няма читави м/у тях,ама повечето са като поляците-долни и подли човечета.
  • 12 Съни

    7 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Стояне,уверявам те че тези хора-латвийци,естонци,литовци ненавиждат всички нации-дори и германците,които им дават работа и пари.Същите са като поляците-мразят всички,подмазвачи са и ти се умилкват ако имат полза от теб-иначе те псуват даже и да не те познават що за човек си.Сега така им е изгодно и плюват руснаците--ама когато поляците и немците са ги клали като пилета са се молили пред портите на Москва за помощ...От тях идва приказката"цар-батюшка спаси нас"...и до днес поляците им се подиграват с това....

    Коментиран от #24

  • 13 Домата

    0 1 Отговор
    Америкаците дават 500 млрд $ годишно за отбрана, а 1/60 са 8.3 млрд $ за латвия ? това е предостатъчно за една модерна армия
  • 14 Гост

    5 2 Отговор
    Истината е -В тези държавни образувания има голям брой етнически руснаци. Даже в едната ,не си спомням точно коя,най-голямата партия е про-руска,а другите три партии се явяват винаги заедно на избори ,за да не ги допуснат до властта. От Косовският и Украинският ги дели само една искра. За това и НАТО трупа там оръжие ,за сплашване на самото население,и да маркира територията.
  • 15 Диди

    4 4 Отговор
    Американците инвестират около 610 милиарда годишно.Факт е,че всяка държава има право и трябва да защитава границите си.А че руснаци живеят в дадените държави,знаем.Не трябва да се вярва на Путин,може да направи същия сценарий както в Украйна.

    Коментиран от #22

  • 16 Крилья Советов

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Асимилирани":

    Навремето Сталин именно с цел да отслаби местния национализъм преселва стотици хиляди от тези народи из Средна Азия и на тяхно място заселва руски колонисти. В момента положението е такова, че по над 30% от местното население е руско и дори не иска да говори местните езици. Местните власти пък не им дават паспорти, пак умишлено. На практика положението е доста трудно и за балтийските народи, и за руснаците там, защото никакво интегриране не може да се проведе - поколения руснаци си ползват руския и са като откъснати от обществения живот. Балтийците пък треперят непрекъснато да не дойдат руснаците.

    Дали са кофти хора е отделен въпрос. Зависи на какъв ще попаднеш, но и те се хвалят повече с бюджетни успехи и постижения на книга, а голяма част от населението бяга да работи навън. Нещо като нас, когато Бай Тошо разправяше, че само построеното от него новите "демократи" нямало да могат да го боядисат само, а нашите избраници твърдо отсичаха, че повече такава гигантомания няма да ни трябва. Няма да ни трябва, ама ще произвеждаш и изнасяш какво?! Готови пазари, които носеха на българското производство милиарди годишно, бяха подарени на онези, които нито имаха съоръжения и машини, нито имаха опит и традиции, нито добрите връзки и познанства.

    Как Чехия и Полша си запазиха заводите и днес там работят десетки хиляди работници, а ние нищичко не съумяхме да направим и развием?!

    Коментиран от #17

  • 17 Д'Мин

    5 0 Отговор

    До коментар #16 от "Крилья Советов":

    Не е точно така, както го описваш. Снаха ми е латвийка-Лиене, аз и казвам по нашему-Ленче :). 95-ти набор е и знае перфектно руски. А по нейните думи те мразят руснаците, както пие турците. Но за на започнеш работа в големите градове на Латвия трябва на знаеш задължително руски. Защото там големите и сериозни фирми са на тамошни руснаци. Възможно е да са хазари-рашъни, не съм изпадал в подробности. Но истината и, че икономиката на страната се движи от тях. И така, като се съберем аз се разбирам на руски с нея а сина ми на английски.

    Коментиран от #18

  • 18 Крилья Советов

    0 2 Отговор

    До коментар #17 от "Д'Мин":

    Точно противоположната картинка мога да опиша! При мен в Пловдив (когато живеех в България) в магазина ми идваха литовци. Вярно, не са латвийци, но пак са от региона. И се мъчат да ми говорят на руски, ама какъв смешен руски - дори не е за описване! Оттогава поне 8-9 години изминаха, много народ срещнах и мнозинството не говори руски - просто не е популярен, за разлика от английския. Като обикаляш из бивши съветски сателити само някой по-възрастен може да се пробва да се обяснява на руски и обикновено го владее зле. Сега, в Латвия може да е различно, но повечето хора, за които се сещам, отбягват вемане-даване с руснаци.

    Ти имаш поглед от първо лице, обаче погледни тук:
    http://e-vestnik.bg/8965/zhivot-na-granitsata-za-negrazhdanite-na-latviya/

    Явно е присъствието на етнически руснаци в големите градове, но виждаш и че отказват да им дават гражданство, разбира се, не на всички. Иначе, според Уикипедия броят на етническите руснаци е около 27,4%, от които 90% са в големите градове - ето защо не можеш без руски да започнеш работа.
  • 19 Диди

    0 1 Отговор
    Някои държави разрешават двойно гражданство,други само едно.Но никъде няма статут на ,,безгражданство,,Тези руснаци би трябвало да имат статут на ,,постоянно пребиваващи,,,но без руско или латвийско гражданство,няма такава държава.

    Коментиран от #20, #21

  • 20 tost

    0 1 Отговор

    До коментар #19 от "Диди":

    Я пак : руснаци без руско или латвийско гражданасво :),все едно да кажем на наште турци че са без българско или турско гражданство ;)
  • 21 Крилья Советов

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Диди":

    Личи си, че някои не осъзнават за какво става дума! Тези хора са родени преди 1991, когато Латвия обявява независимост от СССР. И нямат гражданство на Латвия, защото условията за латвийско гражданство изискват и да си перфектен в латвийския език. Нямат и руско гражданство, защото техните родители са етнически руснаци, преселили се в Латвия след 1944. 1991 се разпуска СССР и никой не получава автоматично руски паспорт, а тези в Латвия и не кандидатстват за такъв. Затова имат лични документи, на които е написано ясно, че не са граждани на Латвия. Същото се потвърждава и от в. "Сега":
    http://www.segabg.com/article.php?id=526662. Същото е написано и в българската редакция на Уикипедия: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%B8%D0%B3%D0%B0.

    Това, че някой не разбира нещо, съвсем не означава, че то не съществува.
  • 22 кроко

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Диди":

    Диди, а на американците вярваш ли? Нима те н саправили същия сценарий по разни острови из Тихия океан и Карибско море? Ся както са се нанесли из Европа и подължават да се нанасят, мислиш ли че сами ще и тръгнат някога? Ами ако ни анекират и нас?
  • 23 Диди

    1 2 Отговор
    Советов,руснаците,които са се приселили в Латвия след ВСВ,би трябвало да имат руски паспорти,раждат се деца,които би трябвало да имат латвийски паспорт,понеже са в Латвия родени,някои държави разрешават и двойно,в случая и руски.През 1991 г. Съюза се разпада.За да се вземе латвийски паспорт,има изисквания към желателите,друг е въпроса,ако нямат желание да учат латвийски,естественно че няма да получат латвийско гражданство.В която и държава да искаш паспорт,първото условие е ,,езика,,.А родените в Латвия деца,би трябвало да им се дава автоматично латвийско граждансво,за равлика от техните руски родители.
  • 24 стоян георгиев

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "Съни":

    то ако гледаме през тази призма ,значи много приличат на нас българите или на сърбите или на гърците абе приличат на повечето малки народи,тва обаче не променя нищо в твърденията ми.ако им харесваше в русия нямаше да се плашат така много от идването ,а и ако в русия бе по-добре руснаците дето живеят там отдавна да бяха сбрали багажа както го направиха от маса бивши репубилики в централна азия.
Новини по държави: