Last news in Fakti

22 Ноември, 2016 16:09 13 989 12

Гигантска оранжева "бомба" заплашва Земята

  • gliese 170-
  • оранжево джудже

Звездата Gliese 170 може да „бомбардира“ Земята с градушка от метеорити

Така нареченото „оранжево джудже“ - звездата Gliese 170 - наближава Слънчевата система, съобщи международен екип от учени. Според астрономите въпросното небесно тяло е опасно, защото може да „бомбардира“ Земята с градушка от метеорити.

Gliese 170 се приближа на опасна дистанция до Слънцето през около 1,5 милиона години. Двете звезди ще бъдат на разстояние 6,250 астрономически единици.

Тяхната конвергенция ще създаде конфликт между орбитите, поради което ще пострадат всички околни космически тела. Gliese 170 тежи два пъти по-малко от Слънцето, а яркостта му е 30 пъти по-слаб.

В момента Gliese 170 е на 64 светлинни години от най-близката до Земята звезда.

Подобен метеоритен дъжд на Земята, в резултат на сближаване Gliese 170, се е случил преди повече от 55 милиона години. След това климатът на нашата планета се е променил завинаги.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аман

    11 1 Отговор
    Аман от глупотии в тези статии! Ами екипът учени дали пък не са казали и КОГА се очаква това да се случи? Защото иначе аз с абсолютна сигурност мога да кажа (без да съм екип учени), че зе мята ще бъде буквално погълната от нашето слънце, защото то неизбежно ще се превърне в червено джудже. Е, и? Ама и как звучи- "международен екип от учени"... Като споменеш пък и "международен", значи новината е много значима и вярна, нали? :)

    Коментиран от #2

  • 2 БАН

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "Аман":

    https://en.wikipedia.org/wiki/Gliese_710#Computing_and_details_of_the_closest_approach

    Коментиран от #4

  • 3 Тодор

    5 0 Отговор
    В момента е на 64 светлинни години!!!Може да си представите,след колко стотин хляди години може да се случи това!
  • 4 Gliese

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "БАН":

    Оказа се от статията в Уикипедия, че звездата е Gliese 710, а тая тука е Gliese 170. Последно коя Gliese ще ни напада или всичките вкупом.
  • 5 Бидона

    13 0 Отговор
    Дотогава ГЕРБ, ще измислят нещо!
  • 6 Рожен

    2 1 Отговор
    А тя тази оранжевата не си ли подаде оставката или още, ще ни заплашва !?
  • 7 трашфен

    3 1 Отговор
    Оранжевооо небето,оранжевооо морето,оранжевите бири-оранжево звънят.Пълна умопомрачена,изкривена представена информация, за уж предстоящи природни стихии.Пак някоя държава подобна на Северна Корея ще си направи експерименти на мощността на атомните си запаси,и ето ти метеоричен дъжд.В океана вече изпробваха,време е и в космоса малко да пораздробят някоя-друга звезда,да видят ефекта...И без това планетата отдавна е пренаселена.Храна дефицит,вода-все по замърсена,ненужни хора занимаващи се с предизвикателствата на природата,от която сме дошли,и с която пак ще се съединим...
  • 8 Космос

    1 0 Отговор
    данните са такива че тази звезда ще приближи слънчевата ни система след около 1 300 000 години.Не са малко но и не са много.ще бъде на разстояние близо една светлинна година от нашето Слънце но доста по близо до облака на Оорт и пояса на Кайпер.Облака на Оорт е източник на почти всички комети навлизащи във вътрешността на слънчевата ни система щом нещо е създало смущение в гравитацията на тези тела които го образуват.Ето за това предупреждаваше Стивън Хокинг да се научим да управляваме енергията за да може по лесно и бързо да пътуваме в пространството защото на Земята в бъдеще нищо добро не я очаква и трябва да сме подготвени за изненади ;)
  • 9 кифо

    3 0 Отговор
    Трънци на опинци
  • 10 onlyhonda

    0 0 Отговор
    спокооо всички извънземни "катастрофират' в америка и знаят хамерикански. и оранжевото джудже няма да е изключение от правилото!!!
  • 11 1234

    1 0 Отговор
    Като ще ни удря ,да ни удря,нямам какво да губя/материално и финансово/,който има да му мисли де ще го закопае,аз съм лесен,ще легна на някоя поляна и ще гледам на кой богаташ или мафиот ще удари имането ,.Моя велосипед ще го преместя като видя,че ще падне върху него,пък и да го счупи ще ходя пеш не ми е проблем.
  • 12 Таен

    1 0 Отговор
    Да ви честно по хубаво е да ни удари и да ни унищожи това е най хубавото решение