Last news in Fakti

22 Ноември, 2016 18:41 1 229 1

EП иска спиране на преговорите за членство на Турция

  • европейски парламент-
  • турция

Евродепутатите настояват за засилено сътрудничество в областта на отбраната

EП иска спиране на преговорите за членство на Турция - 1
Снимка: БТА/АР

Лидерите на двете най-големи групи в Европейския парламент призоваха ЕС да спре преговорите за членство на Турция, предаде ДПА. Повод за позицията на евродепутатите са чистките в страната след опита за преврат на 15 юли.

"Нашето послание към Турция е много ясно: преговорите за присъединяване трябва да бъдат замразени незабавно", каза Манфред Вебер, председател на най-голямата група в ЕП - дясноцентристката Европейска народна партия.

"Ние искаме замразяване на преговорите за присъединяване", заяви и председателят на групата на социалистите Джани Питела.

Евродепутатите настояват и за засилено сътрудничество в областта на отбраната. В приета днес резолюция се отбелязва, че тероризмът, хибридните заплахи, кибер- и енергийната несигурност оставят държавите-членки без друг избор, освен да увеличат усилията и сътрудничеството си в областта на сигурността и отбраната. Това ще постави началото на създаването на ЕС в областта на отбраната, съобщи Информационното бюро на ЕП в София.

Сред препоръките на евродепутатите са отделяне на 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана, установяване на многонационални сили, създаването на оперативен щаб на ЕС, който да планира и командва операции по управление на кризисни ситуации, и даване на възможност на ЕС да действа там, където НАТО не желае.

В резолюцията за ЕС в областта на отбраната, одобрена с 369 гласа "за" срещу 255 "против" и 70 "въздържали се", се казва, че сигурността във и извън Европа се е влошила значително през последните години поради предизвикателствата на 21 век.



Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Levski

    0 1 Отговор
    Dano da sprat.Tursite ne sa tapi kato nas nie ne sme durjava kato russiq nqma da vliqza v eu tursiq za6toto tezi durjavi sa mejdunarodni sili
Новини по държави: