24 Ноември, 2016 10:49 1 444 3

Австрийски кандидат-президент мисли за референдум за ЕС

  • австрия-
  • ес-
  • референдум-
  • кандидат президент-
  • норберт хофер

Крайнодесният Норберт Хофер е на крачка от президентския пост

Австрийски кандидат-президент мисли за референдум за ЕС - 1
Снимки АП/БТА

Крайнодесният кандидат за президентския пост в Австрия Норберт Хофер обяви, че ще настоява за референдум, на който да се реши членството на страната му в ЕС, ако централизацията в съюза се засили след Brexit, съобщи Би Би Си.

В интервю за британската медия той заяви, че макар 28-членният съюз да е важен за Австрия, той иска "по-добър Европейския съюз".

"Ако в резултат на Brexit Европейският съюз реши да приеме по-централизирано управление, при което ще се отнеме власт от националните парламенти, а съюзът ще се управлява като държава — тогава ще трябва да проведем референдум, защото това ще доведе до конституционна промяна", коментира Хофер само 10 дни преди предстоящите избори в страната.

Издигнатият от Партията на свободата Хофер ще се изправи срещу своя опонент — независимият кандидат Александер ван дер Белен — на повторен балотаж на 4 декември.

По време на интервюто с Би Би Си кандидатът на Партията на свободата заяви, че никой не трябва да се плаши от него като лидер. Въпреки това, той бе категоричен, че макар в Австрия да живеят мюсюлмани, "ислямът не е част от ценностите на страната."

Ако Хофер спечели, той ще стане първият крайнодесен държавен глава в рамките на ЕС.
Неговият независим съперник, Александър Ван дер Белен, спечели изборите през май, но гласуването бе отменено. Бившият лидер на Зелената партия излезе на чело на съревнованието с разлика от едва 30 863 гласа и Върховният съд на страната касира изборите, уважавайки подадената жалба от партията на Хофер, че изборните правила за гласуване по пощата са били нарушени.

Според проучванията на общественото мнение, в момента крайнодесният кандидат води с малка преднина пред опонента си, но резултатите им са твърде близки, за да може да се прогнозира, кой ще стане следващият президент на страната.

Въпреки че ролята на президента до голяма степен е церемониална, австрийският държавен глава разполага с правомощия да разпуска долната камара на парламента, на Националния съвет и да насрочва избори.

Австрийски кандидат-президент мисли за референдум за ЕС


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 12345

    5 0 Отговор
    След Великобритания и други държави ще искат референдум за излизане от ЕС.
    В ЕС ще останат само две бедни държави като Румъния и Бг-то.В един съюз никога няма вечна дружба.Има интерес,далавера и аванта.

    Коментиран от #2

  • 2 onq s konq

    0 3 Отговор

    До коментар #1 от "12345":

    Обясни го на тия,които се прихласват по БРИКС
  • 3 Сотир

    5 0 Отговор
    Факт е,че европейските граждани искат промяна-и то радикална промяна от политиците си.На хората им омръзна от сегашното либерално безумство на бюрократите в Европа.В която и европейска държава да погледнем,се виждат огромна маси от хора които са тотално недоволни от сегашният политически курс-който силно рефлектира върху европейската икономика и благосъстоянието на евро гражданите.Първата масова вълна от недоволство беше когато се започна насилственото и натрапчиво подменяне на традиционните цености със либерални и толерантни безумия.Втората вълна беше провоцирана от икономическите проблеми за средният европеец.А третата вълна която се преплете със втората е проблема с бежанците.Докато за втората вълна имаше някакво оправдание-глобалнната икон. криза--за третата вълна евро-бюрократите нямат никакво оправдание...освен това,че всячески се опитват да лазят под гео-политическите интереси на САЩ.-А това не ги оправдава в очите на гражданите им.В кратки линии,това се основните причини за процесите които протичат сега в Европа-и те са необратими.За съжаление,Е.С. като съюз е изчерпан в сегашният си вид,а ние ставаме свидетели на исторически събития които ще останат в историята като поредният саморазпад на политически съюз.
Новини по държави: