24 Ноември, 2016 19:53 4 585 10

Турски изтребители Ф-16 под тревога

  • турция-
  • изтребители-
  • ф-16-
  • тревога-
  • сирия

Повишено напрежение между Турция и Сирия

Турски изтребители Ф-16 под тревога - 1
Снимка: БТА/ AP

Турски изтребители Ф-16 са били поставени под бойна тревога заради смъртта на трима турски военнослужещи, убити в северната част на Сирия, съобщи Voa News.

За смъртта на войниците близо до град Ал-Баб (северно от Алепо) бе обвинена джихадистката групировка „Ислямска държава“. Според турските въоръжени сили обаче отговорност носят сирийските военновъздушни сили.

Телата на убитите военни бяха върнати в Турция. Инцидентът може да повиши напрежението между Анкара и Дамаск.

„При въздушен удар от силите на сирийския режим бяха убити трима наши храбри войници, а други десетима бяха ранени“, се казва в изявление на турските военни.

От Сирийската обсерватория за човешките права – противно на обвиненията на Анкара – обявиха, че зад убийството на военните стои атентатор-самоубиец на „Ислямска държава“.

Турският президент Реджеп Ердоган е провел разговор с Генералния щаб. „Атаката няма да остане без отговор“, заяви турският министър-председателят Бинали Йълдъръм.

Ако се окаже въздушна атака, то тя ще е първата на сирийските ВВС срещу турски единици от началото на операция „Ефратски щит“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Okino

    0 3 Отговор
    Ima kapan za tursite koito opravliqva samuleta koi i koi dava missiqta e vajno az misliq 4e cia ima novi taktika
  • 2 ХАСАН

    3 8 Отговор
    Дааааа--ако опитваш да водиш независима от Запада политика то веднага те насъскват срещу Сирия,срещу Русия и така нататък
  • 3 наблюдател

    6 1 Отговор
    Като се врат в чужди държави ще има и жертви.Да си гледат държавата,че и без това кюрдите са им голям проблем.Ердоган се бърка където не му е работа изпокара се с всичките си съседи защото е лаком и ще гризне дървото.
  • 4 Диди

    2 3 Отговор
    Хасане,не мисля,че Европа го е накарала да праща турски войски в Сирия.Защо за всичко свързано с Турция обвиняваш Европа?Нима не си се замислял,че Ердоган не е прав в политиката си.Никоя държава има интерес в Турция да има размирици.Даже Европа трябваше по рано да проведе днешната резолюция,но Европа изчакваше,дано Ердоган размисли за това което прави.
  • 5 некойси

    5 1 Отговор
    Ердо и компания ги тресе някаква шизофрения изглежда.
    Напоследък ми се струва че направо се е изнесъл от нашето измерение.
    Говори припряно глупости, абсурдни претенции и фантастични мераци.
    Като ги е пратил баш храбрите турски войни и като мрат като мухи кой е виновен?
  • 6 Бай хой

    1 0 Отговор
    И какво има толкова да се тревожат анадолските ф16. Да си стоят по хангарите нищо тревожно няма да им се случи. Кактое в поговорката - " да би мирно стояло не би чудо видяло".
  • 7 Димитър

    3 1 Отговор
    Ще пада башибозука , като дерибейства в чужда държава туй го чака ... мор
  • 8 ХАСАН

    0 0 Отговор
    Виж сега Турция имаше добри отношения с Асад .Асад с жена си почиваха в Анталия! Но това не се хареса на Запада--Запада почна офанзивв на изток-- Украйна и Грузия с оранжева революция побготвена от Сорос и-сие .. и Сирия..каква е целта на Запада в Сирия?? Естественно руското влияние и руските бази !! И естественно да се създаде коридор за Иракския нефт до Средиземно море
  • 9 ХАСАН

    0 0 Отговор
    Димитре,то великите сили са така -- дерибействат в чужди държави --и Франция е там,Русия е там Англия ,Сащ и есте!твенно и Турция
  • 10 пилот

    0 0 Отговор
    Турски изтребители Ф-16 известни като трепачи на Су-шки !!! Името турски F-16 всява ужас в сърцата на руските пилоти !!!
Новини по държави: