Last news in Fakti

25 Ноември, 2016 14:33 972 0

Хакери отмъкнаха лични данни на 134 хил. американски военни

  • хакери-
  • кибератака-
  • център за изследване на кражбата на лични данни-
  • сащ-
  • флота-
  • военни-
  • изтичане на данни

Центърът за изследване на кражбата на лични данни е отчел 901 атаки само за 2016 г.

Хакери отмъкнаха лични данни на 134 хил. американски военни - 1
Снимка АП/БТА

Правителството на САЩ за пореден път е станало жертва на кибератаки, съобщава изданието VOA.

В петък, представители от американския флот заявиха, че при хакери са проникнали в базата им данни и са откраднали номера на социални осигуровки и други чувствителни данни на повече от 134 000 настоящи и бивши американски моряци.

Изтичането на данни е станало през лаптопа на служител от компанията Hewlett Packard Enterprise, с която ВМС на САЩ имат сключен договор.

От HP са информирали военноморските сили за нарушението на 27 октомври.

В изявление, публикувано в сряда, представители от Военноморските сили заявиха, че информацията е била преглеждана от "неизвестни лица" и по случая се води разследване, за да се идентифицират хакерите и да помогне на тези, чиято информация е била изложена на риск.

Това е последната от поредицата атаки, свързани с кражба на данни в САЩ през тази година. В тазгодишния си доклад, публикуван на 22 ноември, Центърът за изследване на кражбата на лични данни (Identity Theft Resource Center — ITRC), съобщава за 901 нарушения, при които са били откраднати данните на повече от 34 милиона американци.

Центърът е отчел нарушения в правителствени системи, във финансовия сектор, в образователни и здравни институции, както и в бизнес средите.

Най-голям брой нарушения има в бизнес сектора — 397, при които на риск са били изложени данните на повече от 5,5 милиона души. 61 кибератаки са били регистрирани в системите на правителството и военния сектор, като при тях са били компрометирани данните на повече от 12,9 милиона души.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА