Last news in Fakti

27 Ноември, 2016 07:29 15 167 9

27 ноември 1919 г. Ньойският договор

  • българия-
  • мир-
  • война-
  • ньойски договор
27 ноември 1919 г. Ньойският договор - 1

На 27 ноември се отбелязва Деня на националната памет. Датата е включена като значима в календара през 1996 по предложение на националното сдружение "Мати Болгария". На този ден през 1919 година България подписва Ньойския мирен договор, по силата на който губи около 10 процента от територията си и й са й наложени непосилни за онези времена репарации и ограничения.

На 27 ноември през 1919 г. е подписан Ньойският мирен договор. Подписан е от българска страна от министър-председателя Александър Стамболийски в кметството на парижкото предградие Ньой сюр Сен и оттам носи наименованието си, символ на една от националните катастрофи за България.

Ньойският договор за мир е наложен на България след поражението й в Първата световна война (1914-1918).

27 ноември 1919 г. Ньойският договор

Според Ньойския договор България е обременена с тежки репарационни задължения, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в срок от 37 години, след влизането му в сила, с 2 % лихва върху общата сума за първата и 5 % за следващите години. Освен това, България е задължена да предаде на своите съседи (съюзници на съглашенските сили победителки: Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 г. Югославия), Румъния и Гърция), определено число добитък, както и 250 000 т въглища.

Наред с това, тя губи Западна Тракия, която първоначално се предоставя за управление от самите западни съглашенски държави, които от своя страна през 1920 г. я предоставят на Гърция. От България се отнема Южна Добруджа, която повторно се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната околност, заедно с т. нар. Западни покрайнини (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се предоставят на Югославия. По такъв начин страната ни е лишена от значителни територии, населени с компактно българско население.

България няма право да притежава модерни военни технологии, флот и авиация, а задължителната военна служба е отменена. Сухопътните сили трябвало да не надминават 33 000 души, включително полицията.

Ньойският мирен договор просъществува до началото на Втората световна война (1939-1945). През този период България изплаща на съглашенските сили и техните балкански съюзници репарации в размер на 65 000 000 златни франка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 VMORO

    9 0 Отговор
    Neka pomnim!

    Коментиран от #2

  • 2 ТТТ

    8 5 Отговор

    До коментар #1 от "VMORO":

    И кой че помни ? на 50% от населението на Бг дай им чалга, кебапчета и каквото казва Слави Трифонов
  • 3 Истината

    18 0 Отговор
    Заща никой не казва кой е основният "убиец" на България в този договор? Че даже американският представител се е възмутил от наглостта и безчовечието на Франция и е напуснал преговорите. Именно Франция налага всички ужасяващи клаузи.
  • 4 някой

    3 0 Отговор
    Само 50%??? Опптимистично. Останалите 50 ако знаеха кои са щяхме да сме нормална държава.
  • 5 Крилья Советов

    10 1 Отговор
    И да ги помниш тези неща, какво?! Цял един народ се разбяга по белия свят и се бори с банални житейски проблеми.

    Франция е основен виновник в лицето на Клемансо, но там са и такива подстрекатели като Венизелос, министър-председателят на Гърция по това време, който показва българска книжка, написана от един български псевдоучен и национален предател. В тази книжка се твърди, че етнически българите в Източна Тракия и Македония са много малко, че е налице тракийска, македонска и мизийска нация и ред подобни измислици. Венизелос, чиято Гърция не спечелва нито една битка, нито едно сражение от освобождението си от Османската империя до периода преди Втората световна война, е същият, който призовава гърците хубавичко да се напият с българска кръв.

    Да, Франция е е основен виновник, но там е и Великобритания, там са и други страни и никой не вдига ръка срещу решението за проектодоговора. Американците се застъпват за нас, но нямат думата. Победителите никой не ги съди! България влиза във войната заради Македония, Западна Тракия и мечтаното българско етническо обединение. Не може да не са знаели рисковете от една загубена война. Начело на страната са били все образовани и сериозни хора. Желания и реалност обаче се разминават.

    Коментиран от #8

  • 6 Крилья Советов

    9 2 Отговор
    Но тъй като има хора, които гледат все назад и приемат България все като жертва - Как бе наказана Германия след Втората световна война? Източна Полша остана в пределите на СССР. За да се възвърне големината на страната отпреди Втората световна война, от Германия бяха отделени провинции и предадени на Полша. Гърция воюва срещу Османската империя заради териториални придобивки в Мала Азия. Половината крайбрежие е било гръцко, а те са искали и другата половина. Катастрофално загубват всичко там. Австро-Унгария до Първата световна война е огромна държава, след загубата ѝ Австрия остава по-малка от днешна България.

    Така че нека се съсредоточим върху по-важни проблеми от загубената преди сто години територия. Трябва да мислим напред, не назад.
  • 7 VMORO

    0 1 Отговор
    Drugaryu, tryabva da ne povtaryame gre6kite ot minaloto si. Zatova neka pomnim! Narod bez minalo e narod bez bade6te.
    Koy znae... Edin den, ako e rekal Gospod...
    Za nastoya6tata katastrofa oba4e si napalno prav za sazhalenie.
  • 8 стоян георгиев

    4 0 Отговор

    До коментар #5 от "Крилья Советов":

    виждм че се интерасуваш от история затова ще отворя вратата по темата.българия бе предадена от фердинант тва е истината за българското национално обединение.кобургите през цялото си царуване са нямали българия за своя страна ,а за защитавали австрииския и в последствие немския интерес с ясната представа, че от това българия ще загуби и то много.в помощ на пъклените планове на фердинат се оплитат групата лакеи политици и бизнесмени както и вмро за съжаление.катастрофата почва с втората балканска воина там българия умишлено унищожава балканския съюз и губи територии и население,а после се включва във воината на явно по слабия въпреки ,че е била много ценна за двете воюващи страни и получава гаранции за тереторялен реванш и от англичани и французи.след намесата на страната ни обаче антантата губи милиони по фронтовете си и затова и отмъщението е толкова жестоко и унизително.та решенията за тези две национални катастрофи са взети с ясно съзнание кво ги чака българите от царя им.този мръсен австрииски педал,20 години по късно историята се повтори,но вече от сина му.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.