Last news in Fakti

28 Ноември, 2016 17:15 5 534 4

7-те най-странни опити за покушение срещу Фидел Кастро

  • фидел кастро-
  • цру-
  • покушение

От ЦРУ са имали невероятни планове за премахването на кубинския лидер

Фидел Кастро е един от международните лидери, които най-често са били обект на опити за покушение. За ЦРУ ликвидирането на кубинския лидер е било приоритет с десетилетия. За това и NBC ни запознава със 7-те най-необичайни планове за покушение срещу Кастро.

1. Отровните пури.

Този случай си е направо легендарен. От ЦРУ инжектират пратка пури с ботулинов токсин. Веществото е достатъчно силно, за да убие всеки. Пурите са доставени в Куба през 1961 г. от неидентифициран субект. Не е ясно какво се е случило с тях. Естествено Кастро никога не е пушил от тези пури.

2. Мафията и отровните хапчета.

В края на мандата на президента Дуайт Айзенхауер, ЦРУ привлича двама гангстери, за да помогнат за премахването на Кастро. Има данни, че агенцията е била готова да плати $ 150 000 за покушението.

Гангстерите са ръководителят на мафията в Чикаго – Сам Джианцана и ръководителят на акциите на групата в Куба – Сантос Трафикант. Джианцана заявява, че отровните хапчета са по-надеждни от пушките.

Такива се предоставят на няколко кубински официални фигури, близки до правителство. Има няколко опита за такова покушение, но те са неуспешни.

3. Експлодиращата мида.

През 1963 г. от ЦРУ научават за любовта към гмуркането на Кастро. Те решават да заложат експлозиви в голяма мида, боядисана в ярки цветове, за да привлече вниманието на лидера. В крайна сметка идеята е отхвърлена като непрактична.

4. Отровният костюм.

Друг план е един от костюмите за гмуркане на Кастро да бъде заразен с гъба, произвеждаща хронично и инвалидизиращо заболяване.

Костюмът е трябвало да му бъде даден от адвоката Джеймс Донован, който е участвал в заложнически преговори с кубинския лидер. Донован обаче му дава друг костюм. По-късно шефът на ЦРУ Ричард Харис обявява плана за „побъркан“ и заявява, че подобен костюм никога не е излизал от ЦРУ.


5. Любовницата

И ако много от тези планове изглеждат като излезли от филм за Джеймс Бонд, то да убиеш Кастро чрез неговата любовница звучи доста практично. Марита Лоренц е любовница на Кастро от 1959 г. Тя бива наета от ЦРУ да го убие. Агенти и предават отровни таблетки, които тя трябва да даде на лидера.

„Още щом видях очертанията на Хавана, разбрах, че не мога да го направя“, заявява Лоренц през 1993 г.

Тя признава, че е пазила хапчетата в буркан с крем, което така или иначе ги е направило неизползваеми. Дори твърди, че в един момент Кастро я е разкрил, но вместо да я накаже, правил любов с нея.

6. Отровният химикал

ЦРУ планира да убие Кастро с помощта на отровна игла от спринцовка, скрита в неговия химикал. Смята се, че иглата е била толкова фина, че е било невъзможно да бъде усетен нейният допир.

Водени са били преговори с кубински официален служител, който трябвало да заложи иглата в химикала. Атентатът е трябвало да стане в деня на убийството на Джон Кенеди. Последвалата анархия прави така, че химикалката никога не стига до Кастро.

7. Да го изложим.

ЦРУ не винаги е планирало да убие Кастро. В началото на неговото управление плановете са целели дескридитиране на публичния му имидж. Имало е план студиото, от което той държи речи, да бъде напръскано с отровни вещества, които да го накарат да халюцинира в ефир.

Друг план засяга отрова, чрез която да опада прочутата му брада. Също е имало вариант за залагане на дрога в пурите му.

Всички тези планове разбира се пропадат. Кастро остава неуловим за американските служби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВЕЧНА ПОЧИТ

    13 1 Отговор
    ПОЧИВАЙ В МИР КОМЕНДАНТЕ
  • 2 КГБ ДА СЕ УЧИ

    10 0 Отговор
    Ааааа НЯМА ТАКОВА НЕЩО .ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ ПРАВИ ТАКИВА ЛОШИ НЕЩА.
  • 3 дедо либен

    1 1 Отговор
    Алю ю ю. Химикал, химикалка или има едни пари от Хавана..... :)
    Публикувано във факти.бг:
    6. Отровният химикал

    ЦРУ планира да убие Кастро с помощта на отровна игла от спринцовка, скрита в неговия химикал. Смята се, че иглата е била толкова фина, че е било невъзможно да бъде усетен нейният допир.

    Водени са били преговори с кубински официален служител, който трябвало да заложи иглата в химикала. Атентатът е трябвало да стане в деня на убийството на Джон Кенеди. Последвалата анархия прави така, че химикалката никога не стига до Кастро.
  • 4 Бай хой

    8 2 Отговор
    Терористите си остават терористи и тяхната родина е империята на злото сащ. Атентатите, убийствата и опитите за убийства никога не са странни, а винаги зловещи. Още по зловещи са операциите "гладиус" при които злодеянията се преписват на други. Например стрелбата по папата, убийството на георги марков и мн.др.