Тема: Украйна

28 Ноември, 2016 21:09 1 524 0

Янукович: Не съм заповядвал стрелба на Майдана

  • виктор янукович-
  • майдана-
  • украйна

Бившият президент Укран е обвинен в държавна измяна

Янукович: Не съм заповядвал стрелба на Майдана - 1
Снимка: БТА/АP

“Лидерите на протестите на Майдана трябва да дадат показания в съда.“ Това заяви бившият президент на Украйна Виктор Янукович, цитиран от ТАСС.

Според него случилото се в Украйна се дължи не само на лидерите на протестите през 2014 г., които доведоха до свалянето му от президентския пост, а и на фигури като Александър Турчинов, Виталий Кличко и Юрий Луценко.

Янукович говори по видео връзка с Ростовския съд.

„Моята цел е да направя всичко възможно, да намеря истината за случилите се събития. Войната в Украйна бе започната от действащата сега власт“, заяви Янукович.

Той отрече да е давал заповеди за стрелба по протестиращи по на Майдана.

„Аз бях против кръвопролитията от самото начало. Не бих могъл да дам такава заповед“, заяви Янукович.

Генералният прокурор на Украйна повдигна обвинение срещу Янукович в държавна измяна. Той е обвинен, че е отправил писмена молба до руския президент Владимир Путин да разположи военни части в Украйна.

Според Янукович спецотряда „Бейкут“ е превишил правомощията си.

„Това беше провокация. Тогава почти нямаше студенти на площада. Просто се появиха радикалите. Те искаха по-различна ситуация. Тези радикали взеха властта. Те искаха да сломят съпротивата на хората, които не бяха доволни с положението. Винаги са се готвели за това.“, заяви Янукович.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: