Last news in Fakti

29 Ноември, 2016 06:01 2 855 5

Как един македонски град помогна на Тръмп

  • македония-
  • доналд тръмп-
  • сащ

Как един македонски град помогна на Тръмп

Прилича на заговор срещу демокрацията: младежи от малко градче заливат с лъжи предизборната кампания в една страна, която се намира на другия край на света, и така допринасят изборите да спечели един радикален кандидат, за когото иначе биха гласували само малцина. Истински триумф на лошата фикция над разумната реалност, пише германският "Ди Велт" в репортаж от македонския град Велес.

Да правиш пари с лъжи

В 40-хилядния Велес са регистрирани най-малко 140 сайта с имена като "DonaldTrumpNews.com", "USConservativeToday.com" или "TrumpVision365.com". Още заглавията на публикациите ускоряват пулса на най-радикалните привърженици на Тръмп: "Хилари Клинтън се моли на Сатаната и ръководи педофилски кръг", "Тези документи от 1995 година казват истината за Обама", "Как правителството се опитва да ликвидира Джулиан Асандж"... Тази лавина от фалшиви новини, които благодарение на социалните мрежи обиколиха света, осигури на Тръмп допълнителни избиратели, а на авторите им от македонския Велес - дъжд от пари. Защото сайтовете, които публикуват тези фалшиви новини, печелят от кликовете и споделянията в социалните мрежи - колкото повече са те, толкова повече са и приходите от реклама. А съдържанието? В случая то е без значение - важни са единствено кликовете.

"Младежите, които създадоха тези сайтове, изобщо даже не се интересуват от Доналд Тръмп. Те просто искаха да припечелят пари. Познавам много от тях лично, тъй като именно аз програмирах сайтовете им", казва пред германския вестник "Ди Велт" 34-годишен жител на Велес, когото условно ще наричаме Зоран. Мъжът не желае да назове истинското си име, защото "изведнъж всички започнаха да се интересуват от хората, които повлияха на американския вот", казва мъжът и обяснява, че Велес произвежда фалшиви новини от много време насам. В началото сайтовете се занимавали предимно с теми като здравословно хранене, автомобили и спорт, тъй като тези съдържания събирали много кликове в интернет-търсачките. А когато американската предизборна кампания започнала да навлиза в горещата си фаза, находчивите предприемачи от Велес бързо осъзнали, че най-много кликове събират информациите за Тръмп. Австрийският "Вийнер Цайтунг" изчислява, че покрай предизборната борба в САЩ младежите от Велес са изкарвали на месец повече пари, отколкото родителите им за цяла година. А Зоран дори твърди, че печалбите са възлизали общо на половин милион евро месечно.

Бизнесът с фалшивите новини

"Информациите обикновено са подвеждащи, но това не ме интересува. Важното е хората да ги четат. Нали от това печелим", казва един 22-годишен студент от Велес. А Зоран обяснява, че само някои от фалшивите съдържания се измислят на място - повечето биват копирани от дясноекстремистки и популистки сайтове, като например Breitbart.com. До август тази година сайтът бе ръководен от Стивън Банън, за когото знаем, че ще бъде главен съветник на новоизбрания президент Тръмп.

От всичко казано дотук можем да предположим, че в случая става дума не за поръчана от Америка пропагандна кампания, а за предприемачески нюх. След появата на Тръмп на политическата сцена бързо стана ясно, че неговите привърженици масово споделят новини от непроверени източници. А младежите от Велес просто са разпознали това като шанс, който не бива да изпускат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Създателят на Цивилизацията

    2 0 Отговор
    Е много ясно, че ще му помагат...че нали Тръмп си е македонец отсякъде. Баща му е чист македонец, бил е начело на Първата БЪЛГАРСКА Легия - откъдето да го погледнеш, македонец. То и неговия съгражданин от Прилеп, Батман даже ми лично сподели, че е гласувал и той за Тръмп !
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Що е маке все е юнак

    0 0 Отговор
    Добре че бяха македонците да спечели Тръмп.
  • 4 MasterBoy

    1 0 Отговор
    И в моя град имам познати които работиха, но за кампанията на Клинтън. Всички ползват платени тролове. В България положението е още по-зле. :-)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.