Last news in Fakti

29 Ноември, 2016 18:32 1 991 0

Президентът на страната обеща отново да превърне Тайван в "азиатски тигър"

  • цай ин-уен-
  • тайван-
  • азиатски тигър-
  • китай-
  • икономика-
  • политика-
  • социални грижи-
  • развитие-
  • реформа-
  • пенсионер-
  • институции-
  • правителство

„Светът през 2017“

Президентът на страната обеща отново да превърне Тайван в "азиатски тигър" - 1

Президентът на Република Китай Цай Ин-уен обеща отново да превърне Тайван в „азиатски тигър“ в статия, която тя написа за специалното издание на Econimist - „Светът през 2017“. В нея президентът на страната изложи своите планове за реформи за следващата година.

„Тайван беше ярка светлина в море от тъмнина, но напоследък много тайванци имат чувството, че тази светлина бледнее на фона на несигурната глобална обстановка“, казва тя.

Цай, която стана първата жена президент на изобрите през януари, заяви, че смята за свой дълг като държавен глава на Тайван да се справи с всички политически и икономически предизвикателства, пред които е изправена страната.

„Бъдещето на Тайван, не по-малко от това на другите страни, ще бъде определено от това как ще отреагираме на тези трудности. Ние искаме отново да направим Тайван азиатски тигър“, допълни още тя. „Моят план за 2017 е Република Китай да поднови ролята си на пионер, съхраняващ нашата базисна социална безопасност , докато в същото време съживява икономиката с нов модел на развитие“.

Докато този момент настъпи, администрацията на Цай ще продължава да „работи върху реформиране на политическите институции, гарантирайки че икономическите и социалните трансформации ще са комбинирани с прозрачност и силно изразена демократическа култура“.

Част от приоритетите на администрацията са укрепване на социалната сигурност чрез пенсионна реформа и увеличаване подкрепата за най-бедните в обществото, и чрез построяване на нови домове за възрастни хора. „Нашата цел е да преразпределим обществените ресурси, така че да постигнем по-справедлива социална система“, пише Цай.

Планът на президента за 2017 г. се фокусира главно върху развитие на индустрията и преодоляване на застоя чрез въвеждане на иновации и създаване на работни места.
„Чрез разумни инвестиции правителството обединява обществените, частните и глобалните ресурси, за да захрани индустрията на бъдещето: „интернетът на нещата“, биотехнологии, зелена енергия и отбрана“, казва Цай.

Част от другите стъпки, залегнали в плана, са разширяване на пазарите, привличане на чуждестранни инвестиции, сключване на нови двустранни търговски споразумения с други страни и, разбира се, „установяване на постоянни, предсказуеми и устойчиви взаимоотношения в рамките на съществуващото законодателство“ с Континентален Китай.


Тайван, Северна Корея, Сингапур и Хонг Конг са наричани „Четирите азиатски тигъра“ от 1970-те до 1990-те години на миналия век, заради своето скоростно икономическо развитие посредством индустриализация и развитие на високотехнологичния сектор.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА