30 Ноември, 2016 07:31 1 100 1

Германското разузнаване арестува свой служител заради ислямистки коментари

  • германското разузнаване-
  • германия-
  • арестуван-
  • служител-
  • ислямист-
  • атентат

Той планирал бомбен атентат срещу офиса на службата в Кьолн

Германското разузнаване арестува свой служител заради ислямистки коментари - 1

Служител на Федералната служба за вътрешно разузнаване на Германия (BfV) е бил задържан, заради ислямистки изказвания и разпространяване на материали на службата, съобщи германският вестник Die Welt.

Според изданието служителят е заподозрян в планиране на бомбен атентат срещу офиса на разузнавателната служба в град Кьолн.

"Към момента нямаме доказателства, съществува конкретна опасност", е заявил говорителят на BfV, който добавя, че до сега служителят, 51-годишен германец, не се е отличавал с нищо на работното си място и дори е "бил незабележим".

"Мъжът е обвинен в публикуването на ислямистки изявления в интернет под фалшиво име и в разкриване на вътрешна информация на службата в интернет чатове", добавя говорителят.

Die Welt съобщава още, че мъжът е бил задържан от информатор на агенция, с когото заподозреният обсъждал онлайн извършването на евентуален атентат.

Федералната служба за защита на конституцията не споменава на каква длъжност е работел обвиняемият, въпреки, че германското списание Der Spiegel пише, че мъжът наскоро е бил нает да наблюдава действията на ислямистите в Германия.

Според изданието, мъжът приел исляма през 2014 г., а семейството му изобщо не е подозирало за това.

Федералната служба за защита на конституцията е една от трите разузнавателни служби в Германия. Тя трябва да пази Германия от всякакви екстремистки прояви, радикални партии, неонацисти и външни шпиони, докато Федерална разузнавателна служба (BND) се занимава с външното разузнаване.

В Германия има около 40 000 ислямисти, включително 9 200 ултраконсервативни ислямисти, известни като салафисти, обясни шефът на BfV, в интервю за Ройтерс, по-рано през ноември.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 КЦЦ

    0 0 Отговор
    що не ги интегрирате ?
Новини по държави: