Last news in Fakti

30 Ноември, 2016 12:08 2 326 14

Ситуацията с бежанците у нас тревожи ООН

  • бежанците-
  • оон-
  • българия-
  • харманли-
  • център за бежанци-
  • безпокойство-
  • условия

ООН призова българското правителство да подобри условията в бежанските центрове

Ситуацията с бежанците у нас тревожи ООН - 1
Снимки АП/БТА


ООН изрази загриженост за призивите за експулсиране след напрежения в пренаселен център за бежанци в България.

Агенцията за бежанците към ООН изрази своята загриженост по отношение на създалата се ситуация в България. От агенцията заявяват, че са силно обезпокоени заради призивите за експулсиране на лица, търсещи убежище, които бяха провокирани от съображения за националната сигурност на страната ни.

Ожесточените и насилствени протести, които започнаха в най-големия и най-пренаселен приемен център на територията източноевропейската страна, накараха българските власти да въведат извънредни мерки за сигурност в регистрационно приемателния център в гр. Харманли. Появиха се и предложения, центърът да бъде преустроен в Центъра в затворен тип, а около него да се издигне солидна стена и да се укрепят вече съществуващите съоръжения, с цел да се спре свободното движение на мигранти.

Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) призова българското правителство да подобри условията на живот в приемния център в Харманли и да установи конструктивен диалог с обитателите му.

Агенцията заяви, че е готова да работи както с бежанците, така и с местната власт, за да се разсее напрежението и да се подобрят условията на живот в центъра.

"Макар ВКБООН по принцип да не възразява срещу връщането на лица, които не са получили международна закрила, подобни действия трябва да се извършват само при условие, че всички процедурни разпоредби са били напълно спазени, включително осигуряването на достъп до справедлива и ефективна процедура за предоставяне на убежище и ефективен съдебен контрол", заяви Уилям Спиндлър, говорител на ВКБООН по време на вчерашната пресконференция в Женева.

Агенцията обръща внимание и на незадоволителните условия в други центрове за настаняване и центрове за задържане, намиращи се на територията на България, включително този в град Елхово, близо до границата с Турция, който е надвишил капацитета си и е запълнен на 130%.

Според Спиндлър, безпокойството, около условията за приемане на бежанци, все още виси във въздуха, причинявайки напрежение и предизвиквайки вандалски прояви.

Пренаселените центрове пораждат и сериозни опасения за санитарните условия и за предизвикателствата, пред които са изправени хуманитарните работници и медицинските лица, които трябва да предоставят медицинска помощ и лекарства.

Ситуацията с бежанците у нас тревожи ООН


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българин

    12 1 Отговор
    Центъра за бежанци в Хасково се нуждае спешно от ново оборудване, газова камера за по-бързата обработка на "бежанците" незаконно преминали българската граница.
  • 2 Тошибиян

    7 1 Отговор
    Не бе газова камера да се ползват за донори за нуждаещите се безплатно
  • 3 Тошибиян

    5 1 Отговор
    За данори за органи е по хуманно от газовата камера
  • 4 ъЪъ

    20 0 Отговор
    а защо ООН не се безпокои за възрастните хора в България
    те живеят при по-лоши условия от горките бежанци
  • 5 tost

    13 1 Отговор
    Когато започна войната в Авганистан,ООН си мълчеше,когато започна войната в Ирак,ООН си мълчеше,когато започна и войната в Сирия,ООН пак си мълчеше,сега когато берат плодовете на своето мълчание,станаха изведнъж много загрижени.Що не си ги вземат у тях( ООН се намира в САШ).

    Коментиран от #7

  • 6 Пенсионер

    9 0 Отговор
    50% от българските пенсионери живеят по зле от маймуните в Харманли!
  • 7 ЕХОТО

    10 0 Отговор

    До коментар #5 от "tost":

    Защо няма от тези бежанци в богатите арабски страни,а ги пращат е европа.Нали са от една религия.По лесно е да пратиш ескимос в африка отколкото сириец и афганистанец в Катар ,Дубаи или там подобни.
  • 8 да вървят на

    10 0 Отговор
    Откога на ООН им пука за икономическите имигранти !?
    За световните конфликти глад и мизерия не им пука, но за шепа нарушаващи законите примати изведнъж им пука !?!?!?
    Изобщо не трябва да им се обръща внимание на "призивите", приматите трябва да бъдат изгонени и това е! Ако на ООН не им харесва да си ги вземат в САЩ ! На никой не му пука, как живеят 90% от българите в стрес и мизерия, че сме в топ 3 по смъртност и т.н. На никой не му и пукам, че утре няма да има българи, а само цигани, афганистанци, пакистанци и пр. "анци". Само на нас трябва да ни пука и да си го отстояваме независимо, какво искат всякаквите организации за защита на животните - Спасениетио на давещите се е в ръцете на самите давещи !
  • 9 Нафарфорий

    1 0 Отговор
    Чичо Тръмп ша им види сметката, ся кат назначи чичо Орбан за шеф на ООН!!!!!!!!
  • 10 стоян георгиев

    0 1 Отговор
    ще бъде много интересно след месец и половина като новия президент стъпи във властта и реши да си изпълнява думите за екстрадация и ликвидация,а още по-интересно ще стане ако има и ново правителство,дано го углави корнелия нинова .ще бъде голям смях .

    Коментиран от #11

  • 11 кроко

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    тролче, нали знаеш че това не е в прсвомощията му? По-добре коментирай президентшата, че поне ти отива на акъла подобна тема.

    Коментиран от #12

  • 12 стоян георгиев

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "кроко":

    я ти се появи ?разкажи ми за баташкото клане и турците ?колко турци са участвали в него ?иначе президеншата е чук ,твои тип лелка от село с половин грам мозък.точно квато ти трябва за президенша ,умерихте ваксата в изборите :),а що да не било в правомощията на президента борбата с бежанците?тои на всички диспути наблягаше на тва как ще ги изгони и получи подобаваща подкрепа от желаещите тва да стане,но ми разкажи за турците в баташкото клане много ще ми е интересно както и за евтиния австрииски бензин.
  • 13 дддДДп

    0 0 Отговор
    Покажете им среден пръст бе - време им е!
    Кои са тея от ООН да ни дават наклон!
    Не искаме бежанци тук - това е!
    Трябва да се изселят и да се върнат обратно от където са дошли!
    Или искате българския народ да се вдигне и да мине през всичко!
    Разкарайте тая сган от България!!!

    Коментиран от #14

  • 14 на ООН отзад

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "дддДДп":

    НАПЪЛНО ПОДКРЕПЯМ! СЕЧ НАРОДЕЕЕ