2 Декември, 2016 15:59 16 881 6

Германия отива на съд заради въвеждането на пътни такси?

  • германия-
  • магистрали-
  • чуждестранни автомобили-
  • съд-
  • автомобили-
  • пътна такса-
  • ек-
  • ес

Планът за таксите бе приет поще миналата година, но ЕК не го одобри и го върна за поправки

Германия отива на съд заради въвеждането на пътни такси? - 1

Плановете на Германия да въведе магистрални такси за чуждестранни автомобили, породи вълна от гняв и недоволство сред другите страни-члеки от Европейския съюз, които заявиха, че ще оспорят намеренията на Берлин съда, пише в. "Гардиън".

Системата за въвеждане на такси по пътищата на страната беше одобрена от Бундестага още миналата година, но забуксува, след като се сблъска с яростна съпротива от страна на Европейската комисия, която я нарече дискриминационна.

След като коригира плановете си и ги съгласува с Брюксел в петък, Германия вече е готова да въведе новата система за пътни такси за автомобили с чужда регистрация. Шофьорите на автомобили, регистрирани в Германия, също ще плащат, но те ще могат да възвърнат парите си под формата на данъчни облекчения.

Съседните на Германия страни заявиха, че компромисната сделка продължава да дискриминира гражданите на други страни, а правителствата на Австрия, Холандия, Белгия и Дания, обявиха, че са готови да съдят Германия.

"Ние ще разгледаме много внимателно това и ако се окаже, че австрийците са дискриминирани, ние ще се борим по всякакъв начин срещу тази такса и със сигурност ще предприемем правни действия", заяви Антон Хеинзл, говорител на австрийските социалдемократи.

Холандският министър на транспорта Мелани Шулц ван Хаеген, също заяви, че правителството на страната ѝ планира да заведе дело в Европейския съд, наричайки германските планове "тревожни".

След като Европейската комисия не одобри първоначалната схема, обмисляна и разработвана от германските политици в продължение на години, тя бе преработена така, че да отговаря на всички стандарти и изисквания, част от които бяха свързани с екологията и замърсяването на въздуха.
Сега, въведените такси ще бъдат минимум € 2.50 за 10-дневен пропуск, и не повече от € 20. Годишните разходи пък, няма да надвишават € 130.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Deutschland unter allen

    9 0 Отговор
    Ми тия м....сари дет си ги навнесоха с милиони трябва да бъдат хранени и поени,а това е едно от решенията да накарат другите директно да плащат за това! Очакваме още "мъдри" решение от мащехата на Европа Изперкел !!
  • 2 Мариан

    1 4 Отговор
    За момента само Германия няма пътни такси за автомобили. За сравнение - Словения - 7-дневна винета = 15 евро; Австрия - 10-дневна винетка - 9 Евро. Така че стига са плакали всички, в Германия поне могат да карат бързо легално! В другите държави винетката може да им се оскъпи с глоби за превишена скорост :)
  • 3 VLADIMIR

    0 2 Отговор
    AZ jiveq lichi v germaniq i go namiram mnogo hubavo che shte imame patni taksi zashtoto mi e omraznalo ot balgarski kolko koito karat tuk i si spestqvat danaci i zastrahovki taka che zaradi takiv az da ne moga da parkiram lichnata si kola pred bloka taka che az sam za i ne samo 130 evro dano 800 da gi napravqt
  • 4 Васичка Атанасова

    1 0 Отговор
    и нашата ЛИЛЯНА ПАВЛОВА СЪЩО И ТРЯБВА СЪД
  • 5 хей умници

    2 0 Отговор
    Вие не четете ли, марианчо и vladimir-чо? Става въпрос за това, че ще има такси за чужди коли, но не и за немски. Това си е чиста гавра с другите държави. Нека има такси, но да важат за всички.
  • 6 Гост

    1 0 Отговор
    То освен да прочетеш статията, трябва и да си чул поне горе долу каква е идеята. За Мариан ок, той се предполага не живее в Германия, ма Владимир, пич....?!! Пътни такси и сега има в Германия, веднъж включени като акциз в горивата ( затова горивото е по евтино в Австрия например) и втори път за всички тежкотоварни пътни превозни средства като такси за автомагистрали и някои национали( Б2 мисля да беше с две ленти на места и с 120 км ограничение, пример). Те винетките са за автомагистрали, не за парко мястото пред блока. И доколкото си спомням идеята беше тези винетки да се заплащат от всички, но впоследствие на немците да бъдат приспадани от данъците.
Новини по държави: