Last news in Fakti

2 Декември, 2016 16:34 1 011 1

Нобелови лауреати искат защита на антики

  • фонд-
  • защита-
  • антики

Огромен брой исторически обекти застрашени от конфликти

Пет нобелови лауреати призоваха за спасяване на антични обекти, застрашени от конфликти. Това стана по време на глобална среща за запазване на културното наследство, която започна в Обединените арабски емирства, съобщи Би Би Си.

Франция и ОАЕ искат да създадат фонд от $ 100 млн., предназначен за защитата на исторически ценности, които са заплашени от екстремисти и военни действия.

Множество исторически обекти в Сирия, Мали и Ирак са били унищожени през последните години.

Сред привържениците на инициативата са бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан, президентът на Либерия Елън Джонсън Сърлийф, както и писателите Орхан Памук и Марио Варгас Льоса.

В момента 1052 от културните обекти, посочени в списъка на ООН, са застрашени. Новият фонд трябва да покрива разходите по транспортирането и възстановяването на застрашените исторически ценности.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кроко

    0 0 Отговор
    Транспортиране! Значи вместо да се съсредоточат усилията върху стабилизирането на тези райони, ще правим зони за пришълци и ще изнасяме културно-исторически ценности. И всичко това се върши от тези, които с действията си пряко и непряко дестабилизират въпросните региони и после мрънкат за заплахата от пришълците и застрашените ценности. Музея в Лондон на Краденото от Света явно ще строи нови крила!