Last news in Fakti

3 Декември, 2016 10:13 2 178 1

Потвърдено: Мумифицираните части са на Нефертити

  • нефертити-
  • колена-
  • мумифицирани-
  • гробница-
  • египет-
  • торино-
  • царица

Направени са редица анализи

Потвърдено: Мумифицираните части са на Нефертити - 1
Снимка: Wikipedia

Мумифицираните колена, намерени в гробницата в Долината на цариците в Египет, са на Нефертити, потвърдиха учените, пише „Гардиън“.

Нефертити, известна със своята красота, е починала около 1250 година преди новата ера. Тя е била любимата съпруга на Рамзес Велики.

Гробницата й е открита при археологически разкопки през 1904 година, а стените й са били покрити с красиви рисунки. До този момент обаче не беше ясно дали мумифицираните крака са били нейни.

В опит да отговори на въпроса международен екип от учени проведе редица тестове на останките – които се помещават в египетския музей в Торино – включително радиовъглеродни тестове и множество химични опити.

Смята се, че намерените колена са на жена на възраст между 40 и 50 години. Данните от направените анализи показват, че тя е имала висок статут в обществото. Доказателство за това са грижата, вниманието и специалните материали, използвани при мумифицирането.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванова

    4 0 Отговор
    И ако наистина става дума за любимата съпруга на Рамзес Втори, то намерените останки трябва да са на НЕФЕРТАРИ. Нефертити е съпруга на Ехнатон и майка на Тутанкамон. Не само става дума за различни личности, но и за различни епохи. Напиште си домашното преди да публикувате материала, че става някак си неудобно.
Новини по държави: