Last news in Fakti

5 Декември, 2016 20:17 903 1

Манюел Валс се кандидатира за президент на Франция

  • манюел валс-
  • франсоа оланд

Валс ще подаде утре оставка като министър-председател

Манюел Валс се кандидатира за президент на Франция - 1
Снимка: БТА/АР

Премиерът Манюел Валс обяви официално, че се кандидатира за президент на Франция през 2017 г. Валс ще подаде утре оставка като министър-председател.

Премиерът обяви кандидатурата си в изявление от кметството на Еври, предградие на Париж, където е бил кмет. Новината беше напълно очаквана след отказа в четвъртък на президента Франсоа Оланд да се бори за втори мандат.

Според публикувана от в. "Журнал дю диманш" анкета премиерът е предпочитаната личност за кандидат-президент от Социалистическата партия сред левите симпатизанти.

На 22 и 29 януари ще се състоят първични избори на Социалистическата партия. След това пътят пред кандидата на леивцата остава осеян с препятствия. Той може да се окаже притиснат между лидера на радикалната левица Жан-Люк Меланшон и заелия по-центристка позиция бивш министър на икономиката Еманюел Макрон. И двамата отказват да се явят на първичните избори.

Френската левица е в изключително тежко състояние след мандата на Франсоа Оланд, който е с рекордно нисък рейтинг. Според проучванията на избирателните нагласи на втория тур на президентските избори на 7 май ще се класират кандидатът на десницата Франсоа Фийон и лидерът на "Национален фронт" Марин льо Пен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българолюбец

    0 0 Отговор
    Посланието към очакваният електорат е просто очевадно!!
Новини по държави: