8 Декември, 2016 09:29 877 0

Бъдещето на южнокорейския президент влиза в парламента

  • южна корея-
  • пак гън-хе

Гласуването най-вероятно ще е утре

Бъдещето на южнокорейския президент влиза в парламента - 1
Снимки: БТА/АР

В южнокорейския парламент, където опозицията има мнозинство, бе внесено предложение за отстраняване на президента Пак Гън-хе от поста й, предаде ТАСС.

Гласуването ще е вероятно утре. Законът предвижда предложението да бъде подложено на гласуване в срок от 72 часа, но утре е последният ден от редовната парламентарна сесия.

Пак Гън-хе беше опетнена в скандал с корупция и търговия на влияние, свързан с нейна близка приятелка и довереница. 64-годишната Пак, чиято популярност спадна рекордно до 4 процента, е подложена на силен натиск да подаде незабавно оставка.

Бъдещето на южнокорейския президент влиза в парламента

Всяка събота в Сеул се събират стотици хиляди хора, за да настояват тя да напусне властта, напомня ДПА.

Бъдещето на южнокорейския президент влиза в парламента

Според наблюдатели опозицията може да събере квалифицирано мнозинство от две трети, за да отстрани президентката от власт. Ако това стане, Конституционният съд ще трябва да реши в срок от 180 дни дали Пак да бъде окончателно свалена от власт или възстановена на поста й.

До произнасянето на съда управлението ще поеме министър-председателят.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

Новини по държави: