Last news in Fakti

8 Декември, 2016 16:33 2 834 6

Падат визите за Украйна и Грузия

  • визи-
  • ек-
  • ес-
  • украйна-
  • грузия

"Аварийната спирачка" за безвизовото пътуване в Шенген ще може да бъде задействана в 3 случая

Падат визите за Украйна и Грузия - 1

ЕС даде зелена светлина на отпадането на шенгенските визи за граждани на Украйна и Грузия. Това стана, след като евроинституциите постигнаха споразумение по ново законодателство, чието забавяне до момента блокираше визовата либерализация за Киев и Тбилиси.

28-те дипломати на правителствата и депутати от ЕП уточниха последните детайли от новия механизъм за внезапно връщане на визовия режим. Той беше предварително условие от някои държави-членки като застрахователна клауза, преди да дадат политическо съгласие за премахване на визите за 45 милиона украинци и 5 милиона грузинци.

"Аварийната спирачка" за безвизовото пътуване в Шенген ще може да бъде задействана в 3 случая: ако значително нарасне броят на нелегалните имигранти от въпросните трети страни на територията на ЕС, ако има масово подаване на необосновани молби за убежище или ако чуждите правителства не сътрудничат за бързата реадмисия на своите граждани с нелегален статут.

Украйна и Грузия вече бяха изпълнили всички формални критерии за визова либерализация, но чакаха европейците да се разберат по вътрешното си законодателство. Все още предстои предпазният механизъм да бъде гласуван формално от ЕП и от министрите на вътрешните работи до края на декември, преди да се уточни точно откога украинци и грузинци ще пътуват свободно в ЕС.

Пробивът на днешните преговори улеснява пътя на останалите кандидатки за отпадане на визите. Към момента Косово е най-близо до целта, като му остават още 2 неизпълнени показателя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реално

    11 3 Отговор
    Е тия вече тотално ще довьршат Европата...
  • 2 Кольо

    8 0 Отговор
    чИститУ!!!
  • 3 Истината

    6 5 Отговор
    Ама наистина ли Еврогейовете са изперкали напълно?
  • 4 Bonzi

    2 4 Отговор
    Gulposti evropa ve4e e ne evropa.krai na evropa sled izbori na italia
  • 5 стоян георгиев

    6 4 Отговор
    добра новина ,надявам се част от българските общности в украина да почнат активно да пътуват на сам с цел бизнес и заселване,а защо не и на украинци .
  • 6 Тарас Шевченко

    4 1 Отговор
    Добре дошли у дома украинчета! След толкова мъки и перипетии най-накрая у дома! Добре дошли в Европа, където ви е мястото! Успех братя!
Новини по държави: