Last news in Fakti

9 Декември, 2016 15:18 1 280 1

Гърция ще мести бежанци от мизерните бежански лагери към ваканционните острови

  • гърция-
  • мигранти-
  • бежанци-
  • бежански лагери-
  • програмата за миграция-
  • ек-
  • регламента от дъблин

Планът идва малко след решението на ЕК за възстановяване на Регламента от Дъблин

Гърция ще мести бежанци от мизерните бежански лагери към ваканционните острови - 1
Снимка АП/БТА

Разорената Гърция ще получи помощ, за да намали броя на мигрантите, които живеят в мизерни условия на някои от гръцките острови, съобщава британското издание Express.

Правителството на страната обяви, че разработва нов план, който да облекчи живота на хилядите нелегални мигранти, принудени да живеят в центровете за временно настаняване, изградени на островите.

Повече от 16 000 души обитават пренаселените лагери на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос, където има място само за 7 450 души.

Новата инициатива на гръцките власти бе обявена малко след като ЕК предложи от 15 март 2017 г., бежанците, намиращи се на територията на страни — членки в ЕС да могат да бъдат връщани в Гърция.

Депортирането на бежанци към Гърция бе преустановено през 2011 г., когато Европейският съд по правата на човека постанови, че система за предоставяне на убежище в южната ни съседка е "унизителна" и бежанците, намиращи се на територията ѝ живеят в ужасни и мизерни условия.

Сега обаче, Брюксел посъветва всички европейски страни отново да обърнат поглед към Регламента от Дъблин, според който първата страна от ЕС, в която бежанец или мигрант е влязъл, трябва да го регистрира, подслони и разгледа молбата му за убежище. Според ЕК положението на мигрантите в Гърция значително се е подобрило и това дава възможност за възкресяване на Регламента от Дъблин.

от общо 160 000 бежанци от Италия и Гърция в други свои страни за малко повече година след приемането на двегодишните схеми за това, съобщи днес Европейската комисия.

Планът за преместване на бежанци, който ЕС договори преди повече от година, имаше за цел да разпредели на квотен принцип 160 000 души от Гърция и Италия към останалите членки на съюза до септември 2017 г.

В четвъртък ЕК отчете резултатите от този план, според които повече от 8000 мигранти са били преместени от есента на 2015 г. до сега.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Клъц

    4 0 Отговор
    Сега като се разчуе из Афганистан, Пакистан и всякаква друга сган, че директно те пращат на Санторини и там може да шибаш на воля разни по монокини и само гледайте 'кво става !!!
    Гърцките политици и Ципурата са меко казано малоумници същите, каквито си имаме и тук!
    Вие знаете ли че от две години по Лесбос, Хиос, Кос и пр. почти не стъпват туристи. Местните са изправени на ръба на оцеляването понеже туризма беше основно перо. Сега искат да си съсипят и "захаросаните" острови за 30 сребърника, които изобщо няма да достигнат до ощетените! Някои ще кажат "майната им на гърците" но не сте прави, като се подпали имота на съседа и нашия, ще пламне. Само си представете, ако по тая линия и тук кажат лагерите са мизерни да ги настаним в някое китно градче - скъпите ни гости!?!? И след това се почва, следете криминалните хроники в Германия умножете оо 10 и това ни чака!
    Незабавно ревизиране на Дъблинското сопразумение, твърда ръка и има шанс да спасим това що вече тлее!
Новини по държави: