10 Декември, 2016 10:56 1 739 8

Нова турска чистка заплашва НАТО

  • нато-
  • турция-
  • чистка-
  • националисти-
  • назначения-
  • дипломати-
  • военни

Правителството подменя служители в структурите на НАТО и дипломатическите мисии в чужбина

Нова турска чистка заплашва НАТО - 1
Снимка АП/БТА

Турското правителство е започнало поредната чистка на "неудобни кадри", пише британското издание The Times, позовавайки се на свои източници и информация, изтекла от имейл кореспонденция.

Този път на прицел са дипломати и военни офицери, с прозападни възгледи, които биват заменяни с проруски хедлайнери в дипломатическите мисии на Турция из цяла Европа и в НАТО. Според изданието, на ключови позиции се назначават хора, верни на Русия, Китай и Иран, които презират Алианса и останалите западни организации.

И тази, както и предходните чистки, е вследствие на неуспешния преврат срещу президента Ердоган през лятото и повдига опасения, че способността на НАТО да функционира, е отслабена, а това би било победа за президента Путин.

Наскоро уволнени високопоставени турски офицери от НАТО са писали на генерал Къртис Скапатори, топ командир на алианса, предупреждавайки, че "ултранационалистите" са взели надмощие във военните структури на Турция.

"Аз и турските ми колеги отчитаме значителен ръст на ултранационалистическите, антизападни настроения в рамките на нашата армия и навсякъде другаде в страната", пише в един от изпратените имейли.

Според друг уволнен турски военен е започнало "умишлено разчистване на западно ориентираните, светски, честни и успешни служители, които не се водят от политически предразсъдъци."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    5 2 Отговор
    Това пък не го разбирам??? Щом са си турски офицери то разбира се че ще назначават и уволняват от правителството!! Или пък турски бюрократи...ако Герб уволни БСП директор на горското Европа ли ще пита!??
  • 2 5555

    5 1 Отговор
    Идва война . Говори се че имало план да откъснат още територия от България . Затова мафията от парламента унищожи армията , прогони хората и ликвидира раждаемостта . Този тъп народ не реагира ли навреме ,няма спасение .
  • 3 Тръмп

    1 6 Отговор
    Кой ще откъсне??и какво ще прави със земята??? Ей го Сирия--разбиха я--милиони измряха,милиони са бежанци-- заради егото на Русия и Сащ-кой е по най!!

    Коментиран от #5

  • 4 Сашо

    4 1 Отговор
    Само ще ви кажа че когато два лъва владеят една територия и се домъкне една нагла хиена да се прави на лъв, хиената си "заминава" .
    САЩ и Русия още ги тресе треската че са победителки от 2-та СВ, те си поделиха света . Коя е Турция ? Какво е ? Както се репчи така хубаво ще я смажат дружно , че хич няма да питат за турски поток, за централи , за коли , за фесове и манафи.
  • 5 гост

    3 3 Отговор

    До коментар #3 от "Тръмп":

    Ти май не стопляш че Русия и САЩ действат заедно и съгласувано в Сирия !!!!!! Една от целите е да посмачкат ЕС. И успяха , сега дружно ще оправят нещата че кой ще купува ръски газ после ? В задниците ли ще си го пускат руснаците ? Па квито са кадърни , ако не са ресурсите дето ги продават ,лошо,много лошо .
  • 6 Патето Яки

    0 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: офицери, с прозападни възгледи

    колаборационисти по точно
  • 7 Диди

    0 0 Отговор
    Време е Ердоган да изчезне от сцената.Той ще обърка много външната политика на Европа.А турския народ едва ли иска Турция да има ,,топли,,отношения с Русия,за сметка да се отдалечи повече от Европа.Той иска власта за себе си,а норода трябва да демонстрира против неговата политика,ако не направят това,после ще бъде късно.Ердоган е диктатор.сигурна съм,че ,,някои хора,,ще се погрижат за него.
  • 8 Диди

    0 0 Отговор
    Тръмпе,моля прочети още веднъж ,,внимателно,,статията,за да разбереш смисъла. Сравнението,което направи е абсурдно.
Новини по държави: