Last news in Fakti

11 Декември, 2016 05:45 67 615 25

10 случайни открития, променили света

  • открития-
  • случайни-
  • каучук-
  • тефлон-
  • виагра-
  • рентген-
  • пеницилин

Кибритът, рентгенът и куп други изобретения са изумили дори собствените си откриватели

10 случайни открития, променили света - 1

Ежедневно ползваме голям брой продукти, които са плод на развитието на човечеството през вековете. Някои от тях са се появили на бял свят съвсем ненадейно. Ето и някои от най-важните открития в науката, "пръкнали" се съвсем случайно, но улеснили живота ни до безкрай.

10. Вулканизираният каучук

Открит е съвсем случайно през 1839 година от химикът и изобретател Чарлз Гудиър. Той смесил каучук, сяра и олово и ги нагорещил, но бил изненадан, че каучукът, макар и втвърден, е все още използваем. Така светът се сдобил с каучук, устойчив и на горещи, и на студени температури.

Вулканизираният каучук променя изцяло развитието на индустриалния свят. Използва се в производството на автомобилни гуми, подметки за обувки, конвейерни лени и други.

9. Триплексът

Триплексът, познат още многопластово ламинирано стъкло, е открит през 1903 година от френския химик Едуард Бенедиктус . Ученият изпуснал стъклена колба с целулозен нитрат и за негово учудване тя не се разбила на парченца. Няколко седмици по-късно той създал перфектния триплекс, а през 1909 г. го патентовал именно такъв, какъвто го знаем днес.

8. Силденафилът

Силденафил са онези малки сини хапчета, лекуващи еректилна дисфункция и по-познати на широката общественост като „виагра“. Революционно откритие, случило се съвсем ненадейно.

В началото на 90-те, група от фармацевти от Англия синтезирали съединение под името „UK-92480”, предвидено да лекува хипертония и стенокардия. В последствие новото лекарство се оказало пълен провал в тази насока, но все пак имало ефект, но… под кръста.

7. Кибритът

В началото на XIX век британският фармацевт Джон Уокър приготвял лекарства, смесвайки различни химикали с помощта на дървени клечки. Веднъж след приключване на работата си той забелязва, че по тях се е полепнало засъхнало вещество. И подобно на всеки пестелив британец, той се опитал да го изстърже, за да ползва пръчиците отново. При рязкото драскане на материала той… се запалил и създал „безценната“ клечка.

6. Тефлонът

Говори се, че всеки човек се докосва до тефлон поне веднъж дневно. Тефлонът е най-важният полимер в света, познат още като „политетрафторетилен“. Открит случайно през 1938 от Рой Плънкет, когато се опитвал да създаде фреон. Той напълнил тетрафлуороетилен в бутилка под налягане. Открил, че вътрешността на бутилката е обвита със страннен воссъчен бяк материал, който бил неестествено хлъзгав.

5. Корнфлейксът

Корнфлейксът е изобретен от американския доктор Джон Харви Келог) и неговия брат Уил Кейт Келог. Двамата братя търсели един основен вегетариански продукт за техните пациенти, който да подкрепя оздравителните процеси на организма. Случайно разточват на тънки кори сварено пшеничено брашно, изпичат леко тестените листове, смилат ги и по този начин двамата откриват корнфлейкса през 1902 г.

4. Рентгенът

Германски физик на име Вилхелм Рьонтген открива електромагнитното излъчване, познато като рентгеново.Той експериментирал с катоднолъчеви тръби, когато забелязал необичайна светлина в тъмната си стая. Веднага разбрал, че зад това стои новото лъчение, но не знаел какъв тип лъчение е. Нарекъл го „x-ray” (от англ. – „х“ като „неизвестно“ лъчение).

3. Микровълновото лъчение

През 1943 година унгарският инженер Золтан Бей открива микровълновото лъчение. Търсейки енергиен източник за радарно оборудване, той осъзнал, че има парче шоколад в панталона си, което се топи. Няколко години по-късно откритието му намира широко приложение.

2. Бакелитът

През 1907 година белгийско-американският химик Лео Бакеланд експериментирал, търсейки заместник на шилака, скъпа смола, добивана от изпражненията на женската гумена въшка. Той изследва реакциите на фенол и формалдехид и първоначално получава смолата новолак, а впоследствие и твърдата пластмаса бакелит (полиоксибензилметиленгликоланхидрид).

Бакелитът се превръща в първата широко използвана пластмаса. Ниската му електропроводимост и свойството му да запазва формата си при относително високи температури го превръща в основен материал за зараждащата се електротехническа промишленост, а скоро той навлиза и в други области на промишлеността. През 1944-а, когато Бакеанд умира, бакелитът се използва за производството на над 150 000 различни артикула.

1. Пеницилинът

Докато работи в лабораторията си в мазето на болницата Св. Мария в Лондон, Александър Флеминг забелязва "ореол", при който липсва бактериален растеж около синьо-зеленият мухъл, замърсяващ паничката на стафилококова бактериална култура. Той стига до заключението, че мухълът освобождава субстанция, която потиска бактериалния растеж и разтваря клетките на бактерията. Отглежда чиста култура и открива, че това е пеницилиновият мухъл, сега познат като Penicillium notatum.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ссс

    33 67 Отговор
    Толкова много полезни открития и няма нито едно руско. Руските тролчита пак бесни и мълчат кът тутки.

    Коментиран от #2, #10, #15, #16, #18

  • 2 mediator37

    39 33 Отговор

    До коментар #1 от "ссс":

    А това, че руски учен не е изобретил, а е открил радиото и електрическата крушка.... като влязъл в хотелска стая в Лондон, не ти ли е известно.
  • 3 ссс

    17 10 Отговор
    Чакай ве Медиаторе, от кога Маркони стана руски учен ?

    Коментиран от #5

  • 4 коки

    71 16 Отговор
    Менделеевата таблица е кръстена на учен,който случайно е от Русия.Кожно-тъканни присадки използвани в пластичната хирургия,известни като филатово стебло са кръстени на лекаря,който е руснак.Основателя на военно-полевата медицина се нарича Пирогов. Това е до коментар №1.И още много може да се изброява,просто човек трябва да чете малко повече за да дава след това мнение
  • 5 незнайко

    15 7 Отговор

    До коментар #3 от "ссс":

    Човекът го е написал ( че руски учен не е изобретил ), защо намесваш името на Маркони? Статията е за случайни открития а не целенасочени.

    Коментиран от #6

  • 6 ссс

    10 9 Отговор

    До коментар #5 от "незнайко":

    Защото именно Маркони е открил радиото, та затова го намесвам.

    Коментиран от #7, #12

  • 7 mediator37

    18 15 Отговор

    До коментар #6 от "ссс":

    Исках да кажа, че като влиза в хотелската си стая в лондонски хотел руският учен открива (т.е. вижда), че има и електрическа крушка и радио.

    Коментиран от #9

  • 8 иии

    50 8 Отговор
    под всяка публикация има коментари и идиоти които все ще направят връзка с политика , дори там където няма и намек за това....
  • 9 ссс

    7 10 Отговор

    До коментар #7 от "mediator37":

    Ясно, извинявай, не съм те разбрал.

    Коментиран от #25

  • 10 некойси

    19 7 Отговор

    До коментар #1 от "ссс":

    Още повече сирийско, авганистанско или иракско откритие.
    За сметка на това ползват технологиите и откритията на "бялата раса" за да се изтребват.
  • 11 Гост

    19 8 Отговор
    Доста тъпа статия! Не, че повечето изобретения не са важни, но това с корнфлейксът беше свръх идиотщина!
    Има далеч по-важни изобретения от горните, но нали уж става въпрос за случайни открития, обаче виаграта и корнфлейксът, наистина разбиха тъпомера!!!
  • 12 Бай

    19 8 Отговор

    До коментар #6 от "ссс":

    Маркони не е открил радиото, а плагиатството. Има го документирано, че е използвал патенти на Тесла, за да постигне "откритието". Тесла също е осъществил междуконтинентална връзка чрез радио сигнали, преди Маркони, но обявяват плагиатчото, вместо Тесла от извънредно голяма завист...Отговорът на Тесла, по повод присъдената награда за Маркони беше нещо от сорта - "Оставете го, той е добър човек. До тук е използвал само 12 от моите патенти". Така, че милички, моля ви се не се излагайте повече да пишете глупости...че и разни неадекватни капацитети цъкнали + на простотията...

    Коментиран от #13

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Мемфис

    7 8 Отговор
    До ССС

    Не си прав, алкохолиците са открили самогона и ТЕРОРИЗМА!!!!!!
  • 15 ник

    10 0 Отговор

    До коментар #1 от "ссс":

    Вертолиота е на сикорски руснак, телевизията изгонен от сталин руснак идр.
  • 16 Крилья Советов

    12 4 Отговор

    До коментар #1 от "ссс":

    Не съм трол, още по-малко бесен или раздразнен, но ми е ясно, че не си прав. Много добре знаеш за т.нар. "куче на Павлов". Адмирал Ушаков, който паралелно с Нелсън разбива линейната доктрина за подреждането на корабите за битка в морето. Разбира се, че Русия има невероятни инженери и изобретатели, но имах познат американец, който ми се хвалеше как 90-те години е ходил до Москва, за спи с проститутка с диплома по хирургия. Просто престижно било! И вие много добре знаете, че от 1917 Русия е перманентно във война, само че тиха или под санкции. В тези условия трудно се правят открития, въпреки че ги има. В общи линии, вие се смеете на съседа, че не може да си плати наема и затова няма пари за наука, а сами сте на косъм и зависите от подаяния.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 сссрррр

    11 0 Отговор

    До коментар #1 от "ссс":

    Има много руски открития...Тук става въпрос за случайни открития ,we ...
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 ддд

    1 2 Отговор
    уточнение това не са открития
    откритие е излъчването на радия
    тои си излъчва и ти откриваш това
    откриваш америка тя си е там
    и ти я намираш първи
    а като го мислиш си е ИЗОБРЕТЕНИЕ
    във връзка с това жените имат
    само едно изобретение
  • 21 tati

    1 6 Отговор
    Ние Българите сме интелигентно надарени от маиката природа но 99% от нас не се развиват а плагиатстват .Най-доброто за човечеството което може да се каже че е случайност според мен е интелекта.приятни спорове и дано усъзнаете че има сила която ни дава тези открития за да стане човечеството по-лесно манипулирано.
  • 22 ГОШО

    3 0 Отговор
    Микровълновата печка е изобретена от германците през 2СВ и са оборудвали танковете с тях!Казвала се е радио печка.След войната когато американците си присвояват технологията я наричат микровълнова!!!
  • 23 bullet

    6 0 Отговор
    всяка нация си има учени откриватели и т.н.т ... винаги ще има ограничени дето ще делят на социализъм-демокрация, САЩ-СССР , черно -бяло и каквото се сетите там още
  • 24 PST

    0 3 Отговор
    А колко изобретения макар и случаини имат българите - аз знам едно !
  • 25 Путин

    0 1 Отговор

    До коментар #9 от "ссс":

    Ти от много неща не разбираш.... От тъп човек толкова ССС