Last news in Fakti

10 Декември, 2016 18:35 1 123 1

Реформата за президентско управление влезе в турския парламент

  • реджеп ердоган-
  • президентска система

Проектът трябва да получи одобрението на най-малко 330 депутати, за да бъде предложен на референдум

Реформата за президентско управление влезе в турския парламент - 1
Снимка: БТА/АР

Управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) внесе в парламента конституционната реформа, целяща въвеждане на президентска система на управление, съобщиха представители на партията, цитирани от ДПА.

Проектът трябва да получи одобрението на най-малко 330 депутати (от общо 550), за да бъде предложен на референдум. Управляващата ПСР и Партията на националистическото действие, която подкрепя текста, имат общо 355 гласа в парламента.

Предложението бе връчено от заместник-председателя на парламентарната група на ПСР Мустафа Елиташ на председателя на Меджлиса Исмаил Кахраман, информира турската телевизия НТВ. Проектът предвижда възможността президентът да запази партийната си принадлежност и да разшири законодателните и изпълнителните му правомощия, както и да му бъде предоставено правото да формира кабинет, отбелязва ТАСС.

Според ПСР проектът ще бъде одобрен от парламента и ще бъде организиран референдум. Референдумът може да се състои през пролетта на 2017 г. За подготовката му ще са необходими 60 дни от момента на одобряването му от Меджлиса.

Вицепремиерът Нуреттин Джаникли заяви тази седмица, че референдумът за конституционните промени изглежда ще може да бъде организиран през март или април, но може да остане и за май.

Смята се, че част от поправките ще може да влязат в сила веднага след референдума. Положението за въвеждането на президентска система ще може да влезе в сила през 2019 г., когато в Турция ще се състоят следващите президентски избори.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    0 1 Отговор
    Що толкова пишат за вътрешните проблеми на Турция не ми е ясно и что пристрастно
Новини по държави: