Last news in Fakti

10 Декември, 2016 22:38 2 378 5

WikiLeaks: Зетят на Ердоган има връзка с ИД и продажба на краден петрол

  • ердоган-
  • турция-
  • ислямска държава-
  • петрол-
  • берат албайрак-
  • powertrans-
  • wikileaks

Тази седмица сайтът разпространи над 57 000 имейла с доказателства

WikiLeaks: Зетят на Ердоган има връзка с ИД и продажба на краден петрол - 1

WikiLeaks публикува хиляди имейли, които доказват връзките на турския министър Берат Албайрак с екстремистите от Ислямска държава и сделките, които е сключвал с тях за откраднатия иракски петрол, пише новинарската агенция AhlulBayt.

Албайрак, който е зет на президента Реджеп Тайип Ердоган, е бивш изпълнителен директор на "Чалък холдинг"; избран е за депутат от юни 2015 г., и заема поста на министър на енергетиката и природните ресурси от ноември 2015 г. Мнозина вярват, че Ердоган го подготвя за свой наследник.

Имейлите ( общо 57 934 от периода 2000 г. - 2016 г.) са били освободени в понеделник от сайта на Джулиан Асанж и съдържат вътрешна информация за компанията Powertrans, която се контролира от семейството на Ердоган.

Powertrans има пълен монопол над иракските пътища в Кюрдистан и над железопътната система в Турция. През последните две години компанията беше обвинявана, че заедно със законно купения петрол, вкарва в Турция и кървав петрол от иракските полета, за който се е договорила с Ислямска държава, съобщава AMN.

Джулиан Асанж оправда освобождаването на тези имейл, позовавайки се на репресиите, които Ердоган налага над свободните медии. "Народът на Турция се нуждаят от свобода на медиите и безплатен интернет", каза Асанж.

"Усилията на правителството да се бори с преврата далеч надхвърлят заявената цел да защитават държавата ... и сега се използват главно за кражба на активи и елиминиране на критиците", обяви още основателят на WikiLeaks.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди

    15 2 Отговор
    Сега Ердоган ще каже ,,запада прави пропаганда против него,,. А турския народ не смее да гъкне,иначе ще ги вкара всички в затвора.Време е Ердоган да бъде премахнат,на такъв диктатор,който поддържа терористите,мястото му е в затвора,така и фамилията му.

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Марто

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "Диди":

    Не затвор, а по-скоро бесило заслужава тоя рязан мазньо.
  • 4 Гого

    6 0 Отговор
    То и на децата е ясно от къде идва петрола за Турция нямат сметка войната да приключва иначе златната кокошка ще пресъхне!
  • 5 ХАСАН

    1 4 Отговор
    Еееее ако развиваш общи енергийни проекти с Русия като заобикаляш Западните интереси то скоро може и за Саддам да те обявят!!интересно ми е кой продава оръжие на Ислямска държава ,Турция не е е производител и износител на оръжие!?
Новини по държави: