Last news in Fakti

11 Декември, 2016 08:23 1 290 2

Решаващи избори за Македония

  • македония

Вотът трябва да сложи край на продължаващата две години и половина политическа криза в страната

Решаващи избори за Македония - 1
Снимка: БТА/АР

В Македония се произвеждат предсрочни парламентарни избори, които трябва да сложат край на продължаващата вече две години и половина политическа криза в страната.

Проучванията на общественото мнение дават преднина с около 12 процента на управляващата партия ВМРО-ДПМНЕ, обвинявана от опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ в авторитаризъм и корупция.

Етническите албанци съставляват една четвърт от населението от около два милиона души в Македония и техният вот има значително влияние върху формирането на новото правителство. В албанския лагер с най-голямо доверие се ползва партията на Али Ахмети Демократичен съюз за интеграция, следвана от партия Беса и Демократичната партия на албанците.

Почти 1,8 милиона регистрирани гласоподаватели ще избират 123 депутати в еднокамарния парламент. Общо шест политически партии и пет коалиции участват в изборите, а три парламентарни места са резервирани за диаспората.

Избирателните секции отвориха в 7 часа (8 часа българско време). Гласуването приключва в 19.00 часа.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Makedonec

    2 0 Отговор
    Етническите албанци вМакедония са 16.9%. Стига глупости продажници едни. Кой ви плаща да ги изкарвате повече. За що албанците не искат преброяване? Чакат някой продажник като Заев с фалшификат да ги изйара 25 %. Жалко че ги манипулирарте обикновените Българи.

    Коментиран от #2

  • 2 Бугарин

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Makedonec":

    По данни на Държавния завод за статистика в Скопие, в Македония децата в 4 клас са 40 % албанчета, а над 50 % от новородените деца за 2015 г. са с мюсюлманско вероизповедание. Това са реални факти.
Новини по държави: