Last news in Fakti

12 Декември, 2016 13:45 1 957 10

Анонимните убийци

  • дронове-
  • убийци-
  • анонимни

В ерата на Обама убиването стана още по-анонимно и безнаказано – с дронове от въздуха

Анонимните убийци - 1
Снимка: БТА/AP

Преди няколко дни американски самолети избиха десетки цивилни в афганистанската провинция Кундуз. Тези хора не загинаха в някаква война, а станаха жертва на една мисия за обучение, носеща името "Решителна подкрепа". На протестна демонстрация в Кундуз близките на жертвите настояха за независимо разследване. Но такова няма да има. В края на мандата на сегашния американски президент, започнал с Нобелова награда за мир, сме длъжни обаче да си отговорим на един прост въпрос: какво е отношението на САЩ, НАТО и на Запада като цяло към избиването на хора? И какви права имат жертвите на тези убийства?

10 пъти повече операции с дронове

При управлението на Обама избиването на хора с дронове достигна нови измерения. Сегашната американска администрация провежда десетократно повече операции с дронове, отколкото предишната на Джордж Буш. Веднъж седмично - във вторник - нобеловият лауреат Обама подписва лично смъртните присъди на хора, които не са влизали в съдебната зала. Покрай предвидените за ликвидиране обаче загиват и много случайни хора. Добре информирани източници твърдят, че това се случва в съотношение 28:1 - тоест 28 невинни хора загиват, за да бъде ликвидиран един престъпник. И понеже американската военна база Рамщайн е междинно звено в тази война, водена с дронове, Германия също е въвлечена в нея.

Който използва подобен инструмент за убиване, не поема никакъв риск за живота си и не излага на опасност живота на своите войници. В този вид война нищо не е както преди: няма обявена война, нито фронтова линия, няма и възможност за водене на преговори, нито дори обявена цел на военните действия, не се взимат и военнопленници. Има само едно - систематично избиване на хора, някои от които просто са се оказали в неподходящото време на неподходящо място.

Впрочем Кундуз отдавна се е превърнал в символ на смъртта - нали през 2009 г. по заповед на германски офицер при бомбардировка от въздуха загинаха над сто цивилни афганистанци. Германски съд после отхвърли иска на близките на жертвите за парични обезщетения с аргумента, че тяхната държава е тази, която би могла да предяви иск към Германия, но не и отделни хора.

Досега все още беше възможно цивилните жертви да завеждат дела за нарушение на Европейската конвенция за човешките права. Британското правителство обаче смята да затвори тази вратичка с една поправка, която гласи, че Конвенцията не важи за британските войници, участващи в задгранични мисии. Около три хиляди молби са заведени само от пострадали във войните в Ирак и Афганистан – а бившият премиер Дейвид Камерън нарича това "лов на вещици".

Терминът "асиметрична война" навремето беше въведен за конфликти, в които бързоподвижни отряди от партизани и въоръжени милиции се изправяха срещу конвенционални армии. Днес имаме нова асиметрия: цивилни срещу направлявани от дистанция дронове.

"Щедростта" на Запада

В Йемен, например, безразборно се бомбардират училища, пазари, болници и жилищни сгради. Това са военни престъпления, които тежат на съвестта на Саудитска Арабия, подпомагана от САЩ и Великобритания, чийто военни съветници участват пряко във воденето на тази война. В този смисъл "Ню Йорк Таймс" написа в свой коментар, че САЩ са „съучастници в избиванията” в Йемен.

Само през първата половина на 2016 г. Германия е изнесла за тази война оръжие и военно оборудване за половин милиард евро. Великобритания печели значително повече от подобни военни престъпления. След това Европа връща минимална частица от извлечените печалби обратно в конфликтния регион - под формата на хуманитарна помощ, а заблудените западняци дори се питат загрижено дали имат сили да проявяват толкова голяма щедрост…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Статия

    20 1 Отговор
    Чудя се как изобщо е допусната такава статия в "свободните", "либерални" медии, които изцяло слугуват на определени кръгове и влияния!

    Коментиран от #3

  • 2 Kcaniba

    16 3 Отговор
    Тази статия да не би да е част от хибридната война на Путин!!!???
    Та нали за Обама, е като Ген Сек на Политбюро - или само добро, или пак само добро!!!!
    Как така критикуваме лъжливото овчарче, грабнаало Нобела!!???
    Аааа,вече има нов президент, подготвяме терен за него.
    Е да, то избирането му, пак е хибтидната война на Путин))))
  • 3 защо

    1 9 Отговор

    До коментар #1 от "Статия":

    Смятай колко са сигурни , че само лумпени ще я четат . И същите тези лумпени след 5 мин . ще са забравили какво са прочели .
  • 4 каде са шорошите

    11 0 Отговор
    стоян георгиев...?....диди...?.....
  • 5 tost

    14 1 Отговор
    Чакайте сега,лошия беше Путин,а се оказа че нобеловия лаореат(Обанана ) избива доста доста невъоръжени,макар че рано или късно,всички мюслита стават джихадисти
  • 6 Morgoth

    15 1 Отговор
    Интересна тема за размисъл: най-големият и най-черен злодей в историята - Хитлер е искал арийците да властват над света, белите не-арийци да им служат, а останалите бъдат избивани.
    В момента Запада (тук влиза и САЩ) владее до голяма степен света. Източна Европа е донор на мозъци и работна ръка, а в Африка и Близкия Изток се избиват хора на кило с оръжия осигурявани от същия този Запад. Разбира се всичко това облечено в лицемерната полит-коректна риторика на медиите.
    Дали в крайна сметка най-отявлените антинацисти не постигнаха нацистката мечта?

    Коментиран от #8

  • 7 очо

    12 1 Отговор
    Че то цял свят знае че САЩ са убили повече хора от жертвите на втората световна война...Практически няма година вьв която те да не са нахлували някьде и да не са избивали мирни жители-факт...Но вече на всички им писна от американската наглост и арогантност-затова има много желаещи да ги сритат в муцуната...и все някой ще успее..
  • 8 onq s konq

    1 8 Отговор

    До коментар #6 от "Morgoth":

    Като говорим за донорство на Източна Европа,добре е да се уточни ЗА ПРОСТИТЕ И ОГРАНИЧЕНИ ЧИТАТЕЛИ,,че по време на 45-годишния съветски гнет това е било НАСИЛСТВЕНО,докато в момента е ПО ЖЕЛАНИЕ и е свързано с ПОВЕЧЕ ОТ ДОБРО ЗАПЛАЩАНЕ!
  • 9 стоян георгиев

    1 9 Отговор
    статията е мехлем за тролската душа.ауууу колко лоши са западняците ,убиици на невинни по света ,продавачи на оръжие и т.н.възможно даже и да е вярно ,че дроновете убиват маса невинни,но нека автора на статията да даде друга система за справяне със ситуацията в региони износители на тероризъм.при една сухопътна операция ще загинат в пъти повече хора от атаката с дронове ,разходите ще са много по-големи и резултата същия.сега в йемен има конфликт,но нека си спомним че в йемен има конфликт през последните 40 години и дори там да няма и пукнат американец или германец тва няма да се промени освен че радикалните групи в иемен в един момент тръгват да атакуват в европа сащ или съюзниците им.хубаво е обаче да има и такива статии все пак е важно да се гледа и другата гледна точка ,макар тя да не дава алтернатива.сравнението с обама е показтелно,тои завалията преди да стане президент обясняваше как ще премахне гуантанамо,как ще изтегли сащ и нато от близкия изток и въобще как сащ ще бъдат само наблюдатели :)).да ама не ,тва няма как да стане ,но за съжаление се обещава при идване на власт.

    Коментиран от #10

  • 10 на Деса шушито

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "стоян георгиев":

    Краварите могат, руснаците, не! Логика на слабоинтелигентен козяшки трол. В Алепо-аууууу, лошите руснаци как убиват жени и деца, даже им ядат вътрешностите. В Афганистан-целта оправдава средствата!