Last news in Fakti

18 Декември, 2016 20:47 3 163 19

Турция забрани на германско училище да чества Коледа

  • германия-
  • турция-
  • коледа-
  • забрана-
  • училище

Турските власти решиха да лишат учениците на елитно германско училище в Истанбул от Коледа. На учителите в лицея им е забранено да обсъждат коледната тема по време на занятия, съобщава агенция DPA. Освен това, учениците няма да могат да изнесат коледното си представление в генералното консулство в Германия, за което са репетирали няколко месеца.

Гимназията „Лисеси”, в която на базата на междудържавно германо-турско споразумение, работят десетки специалисти от ФРГ, е едно от най-добрите училища в Турция. Чуждестранните учители формално се подчиняват на турската администрация на учебното заведение и Министерството на образованието. Те обясняват, че причината за отмяната на тържествата, е специално нареждане. „Съгласно съобщение на администрацията в училището нямаме право по време на преподавателската си дейност да говорим за Коледа и християнските обичаи”, пишат в писмо до агенцията преподавателите. Забраната важи и за пеене на коледни песни.

Както отбелязват берлинските власти, предприетата стъпка е в разрез с договореността между двете държави, при която Германия не само изпраща свои учители в Турция, но и им плаща заплати, като по този начин ежегодно се харчат милиони евро от бюджета на ФРГ.

„Много жалко, че предколедната традиция на културен обмен между двете държави е прекъсната. Разбира се, ще обсъдим темата”, беше коментарът на представители на Министерство на външните работи на Германия.

Гимназията „Лисеси”, която се посещава основно от турски ученици, не за първи път се оказва в центъра на скандал. Миналата година един от преподавателите е прехвърлен в друго учебно заведение след като няколко ученици са го обвинили в дискриминационни изказвания срещу пророка Мохамед.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Варна

    36 3 Отговор
    Е... - А ми това са благи мюсюлмани!
    Те са широко скроени и толерантни същества, уважаващи обичаите и зачитащи достойнствата на всички народи. А из между всички мюсюлмани на територията на Европейският континент, най- толерантен е Ер Доги Дог
  • 2 Хасан

    6 31 Отговор
    Прави са хората.. За какво трябва да се учи чужда култура.. Немеца не учи турски или турска култура или ислям.. Това са колониални остатъци.. Как-то в България.. Нито един руснак не знаеше Вазов но всички българи учеха Чехов

    Коментиран от #4, #7

  • 3 стоян георгиев

    26 4 Отговор
    хасане,хасане ....!!!кво има общо хуманитарния акт на коледата с колониализма?ханука ,коледа,курбан баиряма са хуманитарни актове в традицията на християни,евреи и мюсулмани и само много ограничен човек може да одобрява тяхната забрана или омаловажаване.ако обаче турците виждат заплаха с немската колониалност,не трябва да забраняват коледа,а просто да затворят училището и да се върнат от германия в турция масово за да не придобиват немски навици,а и да спрат да ползват немски технологии също,а като цяло и християнски такива :)!
  • 4 Патриот

    27 2 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Тук в Турските училища забраняват ли се мюсюлманските обичаи бе
  • 5 има ли още наивници

    21 2 Отговор
    Аве вие още ли не сте разбрали, защо Турция иска да влезе в ЕС !?!?
    Там има желание само за едностранчиво налагане на вяра и "културни ценности" Това е положението и сега да благодарите на султая, че още не е спрял Коледата и тук ! Вчера посланика му искаше да му благодарим за спокойствието по празниците явно в бързината е пропуснал и това !
    Това е подадоха им пръст и зъбите вече са над лакътя!
  • 6 Ееее

    13 2 Отговор
    Това, явно е жеста н а най-висока БЛАГОДАРНОСТ, задето дойчовците нахендриха в Тюркай да сглобяват Мерседес, френзузите Рено и сега ЕрЯстребо вижда опасност за националната сигурност на бабичките в Диарбекир, че някой изпял Коледна песен? предполагам, това така е разстроило великият диктатор, че плачейки веднага е вдигнал телефона, скръзнал е със зъби на подчинените си "демократични" хорица и те са хукнали към лицея да кажат, че пророка Мохамед им маха с пръст отгоре ако не спрат Коледната песен? поне така излиза теоретично? Всъщност, Коледата се празнува поне 12000 години преди Мохамед да се роди. тя не е точно еврейска традиция, тя е традиция на почти всички народи в света това е изпракането на старата и посрещането на новата година. Ала от диктатори не можеш да очакваш друго, освен диктаторски простотии. Включвам и някои местни постановления на родните диктатори - затвор за неплатен рекет гражданска отговорност и други неща. Сега вероятно ЕрСокол лежи усмихнато и гледа щастлив, задето лицея няма да пее Коледна песен? И в съня си тихичко скимти от щастие, че е оплескал Коледата на тия студенти там. ето такъв е начина на всеки диктатор, било Цезар, Адолф, ЕрЯстреб, АбуАлБагдади и останалите по света.
  • 7 Ник

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "Хасан":

    Как мислиш защо се казва "Германско Училище"?
    -Освен езика какво се учи в едно чуждо езиково училище?
    За да не те наричам с едни думички и да ти пиша епитети вземи и се разкарай от тук. Не си навирай религията, културата и гнусният си език на подобно място.
    За Чалмите място няма на територията на Европа! Само 3% от територията на Турция е в Европейската част. За 600 години съжителство доказахте че сте тесногръди, миришещи на лой азиатски производни.
    Чупката!
  • 8 kilar

    22 2 Отговор
    Ами и швабите да забранят на фесовете всякакви байрями и неандерталски празници ..........Хитлер ако стане и види каква паплач са е навъдила още сто пъти ще умре!!!
  • 9 Ттт

    15 4 Отговор
    Турция иска членство в ЕУ.Тези хора са лицемери, на тея хора не трябва човек да вярва в една дума. Те са научени да бъдат подмолни и неизкрени
  • 10 xc vc

    10 2 Отговор
    Ха, че то в един Датски град миналата година избран за кмет 'слиман беше забранил на датчаните в родната им страна да си честват Коледа, та неква си немска гимназия у турско да чества. То е ясно че с тия шопати рязаните карабини излизане на глава нЕма. Ами дайте някакви по-конструктивно новини.
  • 11 Vozi

    3 2 Отговор
    V germansko u4ili6te e zabraneno no za tursite u4ili6te ne zabraneno karat voina mejdu 2te durjavi po vsqkakvi na4in... tursiq ne iskada bu de 4len v evropa!!!loseri
  • 12 гост

    12 3 Отговор
    Неблагодарни турски свине . Затова ли ви хранят германците от години бе ? Затова ли им наводнихте държавата с турска измет и ви търпят ? Сега да се изгаврите с тях ..... Вън от континента , вие не сте за тук и съм сигурен че ще бъдете пометени от тук .
  • 13 stefan

    9 3 Отговор
    ТОЗИ ФЕС ЕРДОНА СЕ УЛЯ
    След като забрани коледа тази държава върви към шерията тъй мисля.
  • 14 Десислав Попов

    9 3 Отговор
    Неблагодарни рязани свине
  • 15 mediator37

    5 2 Отговор
    Така, така. И следващият ви туристически сезон се очертава толкова печеливш като миналия.
  • 16 Хасан

    1 4 Отговор
    Добре де нормално ли беше това в България да се учи Пушкин и руски език и култура , а в Съветския съюз да не се знае за Вазов?? Не разбирам защо ПАТРИОТИ БЪЛГАРИ трябва да хвалят и да боготворят чужда култура макар и славянска. Оня ден на комшията щеката честваше Хелоуин.. Знаеше всичко.. Ама като я попитах за кукери ми каза.. Селска работа
  • 17 Хасан

    2 4 Отговор
    Учат децата на великденски яйца и великденски зайци които са си американска култура но сурвакари и кукери са селска работа защото са част от културата на тия земи

    Коментиран от #19

  • 18 Mohammad

    1 3 Отговор
    To4no taka triable. BRAVO
  • 19 ДОСТ

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хасан":

    Асанчо ...къде се скри бре.....видя ли твоя човек( баш ибрикчията) кви ги върши.....чоплите,чоплите братушките, ама то си има граници.