Last news in Fakti
  Тема: Украйна

19 Декември, 2016 20:28 1 685 5

Източна Украйна отново е център на тежки военни сблъсъци?

  • източна украйна-
  • сблъсъци-
  • сепаратисти-
  • украинската армия-
  • нападение-
  • дебалцево

Украинската армия твърди, че е отблъснала бунтовническа атака край Дебалцево

Източна Украйна отново е център на тежки военни сблъсъци? - 1
Снимка Архив АП/БТА

Украинската армия е отблъснала мащабна офанзива на проруските бунтовници в източната част на страната. Сепаратистите са направили опит да превземат територии в близост до стратегическия регион Дебалцево, съобщава Би Би Си.

Украинското военно командване е съобщило, че 5 войници от правителствената армия и 25 бунтовници са загинали по време на тежките сражения в неделя.

Ако информацията бъде потвърдена, това ще е най-сериозното изостряне на конфликта и най-кървавият сблъсък в Донбас от месеци насам.

В продължилите около два часа бойни действия, правителствените сили и бунтовниците са използвали артилерия и минохвъргачки, е заявил украински военен говорител.

Представители на бунтовниците са потвърдили, че е имало сражения около село Калиновка, край Дебалцево, но тяхната версия за събитията коренно се различава от тази на правителствените сили.

Според тях, бунтовнически отряди са осуетили опит на украинската армия да нахлуе на територията на Луганската народна република. По време на сраженията са загинали 10 украински войника, а 20 са били ранени. По думите на един от командирите на сепаратистите — Едуард Басурин, бунтовниците са успели да унищожат и две бойни машини на пехотата.

По-рано, украинската армия заяви, че бунтовниците са се опитвали, но не са успели, да заобиколят правителствените войски в Свитлодарск, близо до Дебалцево, регионът, свързващ териториите на двете самопровъзгласили се бунтовнически републики - Донецк и Луганск.

Украинският военен говорител Андрий Лисенко, цитиран от новинарския сайт 112.ua, е съобщил, че смъртта на петимата войници е най-тежката загуба, която украинските сили са имали през последните пет месеца на спорадични сблъсъци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стратокастър

    3 15 Отговор
    Дебалцево ? Или новия Ливан!???

    Путин направи от Европа новия близък изток!!!

    Коментиран от #5

  • 2 aaa

    12 1 Отговор
    Айде бе, аз чух, че украинската армия е нападнала.
  • 3 стоян георгиев

    2 9 Отговор
    след алепо на ред ще бъде украина тва е повече от ясно ако парите не свършат преди това окончателно .в русия ще започнат истинските бунтове когато свършат лосионите ,одеколона както и пастата за лъскане на обувки,но вече се вижда че и въпросните се правят от матеряли дето трудно заместват спирта .

    Коментиран от #4

  • 4 Бай хой

    7 2 Отговор

    До коментар #3 от "стоян георгиев":

    Десо дисоооо и ти си един мерерЯл. Може ли някъде да не се изходиш. И в Сирия и в Украйна си беше мирно и тихо преди да налетят терористите от вашингтон да посеят омраза и разделение и да внесат бунтовници.

    А виж къде е действащия хамерикански президент в класацията за влияние.
  • 5 КПЧ

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "стратокастър":

    Не Путин! Той си е тук от много време. от белия дом се опитва да събори Путин и прави всичко за да го накара да сгреши. Но м...ла си отива скоро. Е нашите м...ли остават за съжаление, но и на тях ще им дойде времето!
Новини по държави: