20 Декември, 2016 16:08 3 774 2

Германия намалява детските надбавки за чужденци?

  • германия-
  • детски надбавки-
  • чужденци-
  • ес-
  • социално осигуряване-
  • европа

Предложението цели да сложи край на злоупотребите с отпускането на помощи

Германия намалява детските надбавки за чужденци? - 1

За деца, които не живеят в Германия, изплащаните за тях германски детски надбавки да бъдат съобразени с действащите тарифи в родината им. Това предлага министърът на икономиката Зигмар Габриел. По неговите думи, свободното придвижване в общността не бива да се използва за злоупотреби със социалните системи на по-богатите държави.

Съгласно разпоредбите на ЕС, всеки гражданин на страна – членка на ЕС има право на детски надбавки в Германия, ако работи в тази страна и плаща там своите данъци и социални осигуровки. Това правило важи също и за децата му, които не живеят в Германия. Ако детето получава детски надбавки в родината си, то тази сума може да бъде удържана от германските детски надбавки.

Промяната на действащите правила преминава през одобрението на Европейската комисия. Тя обаче е против предложението на германския министър и го отхвърля. В неин документ от миналата седмица се казва, че "не се предвижда въвеждането на индекс за детските надбавки". В прав текст това означава, че изплащаните детски надбавки не трябва да бъдат напасвани към разходите за издръжка на децата в родните им страни. В сила остават ставките в страната, където родителите им плащат данъци.

Размерът на детските надбавки в отделните страни – членки на общността е различен. Докато в Германия те са 190 евро на месец за първо и за второ дете, полските родители получават 114 евро за второто си дете, и само ако доходът им е под определен размер, тогава има надбавки и за първото дете. В Румъния и България е още по-зле: под 20 евро месечно в Румъния и 37 лв. в България за семейства с едно дете (при доход под 400 лв.), и 85 лева – с две деца.

По данни на германското Министерство на финансите, през ноември 2016 година германската държава е изплатила детски надбавки на 188 хиляди деца, живеещи в друга страна от общността. Вестник "Билд" цитира Федералната агенция по труда, според която през последните 11 месеца тази сума се е увеличила с 54 процента. Най-много германски надбавки за деца в чужбина се превеждат в Полша, Румъния, Хърватия и Чехия. По данни на ЕК, в ЕС по-малко от един процент от общия размер на детските надбавки се изплащат на деца, живеещи в чужбина. През 2016 година Германия е изплатила 32 милиарда евро детски надбавки, от които 470 милиона евро са били за деца, живеещи в друга страна – членка, които нямат германско гражданство. Това представлява 0,15 процента от бюджета на Германия. Затова ако бъдат индексирани детските надбавки за децата в чужбина, това може да облекчи държавата.

Старата песен на нов глас

Вицеканцлерът Зигмар Габриел не е първият, който повдига въпроса за промяна на сегашните правила за изплащане на детските надбавки. "Темата е стара. Надявахме се, че ЕК ще направи нещо по въпроса, но това не се случи и сега той отново е на дневен ред при нас", заяви за ДВ говорител на Министерството на финансите.

Не на последно място става въпрос и за това как исканата промяна да бъде хармонизирана с европейското право. Зигмар Габриел предлага финансовият министър Шойбле да наложи промяната, пък да видим дали ЕС ще я спре. На пресконференция в понеделник Габриел саркастично подхвърли, че ХДС има опит със спорни предложения от гледна точка на европейското право – например в енергийната политика. "Бих казал, че в този случай рискът си заслужава", заяви Габриел. Той припомни, че в някои от големите германски градове има цели квартали с мигранти, обитаващи порутени жилища, които търпят тази мизерия именно заради германските детски надбавки.

Евтин популизъм?

Министърът се опитва да вдигне рейтинга на Социалдемократическата партия, убеден е политологът Карстен Кошмидер от Института за политически науки "Ото Зур". Според него, Зигмар Габриел се опитва да покаже на потенциалните избиратели на ГСДП, които се чувстват пренебрегнати, че партията прави нещо за тях. "В крайна сметка това само засилва позициите на "Алтернатива за Германия", предупреждава политологът.

Зелените, Левицата и младежката организация на ГСДП също отправиха остри критики срещу предложението на Зигмар Габриел. Председателката на младежката организация на социалдемократите Йохана Юкерман заяви за "Тагесцайтунг", че е популизъм да се говори за "социален туризъм". Според нея това е пропаганда в ущърб на децата.

В същото време предложението на Зигмар Габриел среща одобрение в редиците на ХДС и ХСС. Генералният секретар на християндемократите Петер Таубер заяви, че ХДС и ХСС няма да се противопоставят на съкращаването на детските надбавки за децата, живеещи в чужбина. Председателят на Сдружението на германските градове и общини Герд Ландсберг също смята, че промяната е стъпка в правилната посока. "Ако министър Шойбле твърди, че това противоречи на европейските разпоредби, тогава тези разпоредби трябва да бъдат променени", заяви той за Дойче веле.

Германия намалява детските надбавки за чужденци?
Снимка АП/БТА


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 иии

    0 0 Отговор
    тези които получават детските ,ще компенсират намаление с демографски взрив , те досега по 5-6 деца правиха без пари, с вашето намаление още повече ще бръкнете.Нашите цигани пример за това.
  • 2 hahahajavd

    0 1 Отговор
    trqbva da gi sprat deckite ot germaniq sled kato decata polzvat yslygite v bg ako iskat da vzemat ot tam dasi otivat tam
Новини по държави: