22 Декември, 2016 09:32 1 716 13

Япония иска нови подводници, затяга и противоракетната отбрана

  • япония-
  • противоракетна отбрана-
  • подводница-
  • отбрана-
  • пари-
  • разходи

Япония отпуска повече пари заради нарастващото напрежение в региона

Япония иска нови подводници, затяга и противоракетната отбрана - 1
Снимка: БТА/ AP

Японският кабинет одобри увеличение на разходите за отбрана – за пета поредна година, съобщи „Уолстрийт джърнъл“. Страната ще отпусне повече пари за военните, за да посрещне нарастващите заплахи в региона.

Натискът върху Токио да отпусне повече пари за отбрана се увеличи през последните месеци заради поведението на Китай и Северна Корея и нарастващите опасности.

Въпреки увеличението Япония изостава значително по този показател от китайската армия. Пекин дава 1.9% от брутния вътрешен продукт за отбрана, което се равнява на 214 милиарда долара. Япония отпуска 1%, което е близо 41 милиарда. Американците са убедителни лидери в тази класация със своите 3.3% БВП, тъждествени на 596 милиарда.

Военните разходи на Япония се превърнаха във важен въпрос след избирането на Доналд Тръмп за президент на САЩ и призивите му към съюзниците сами да се погрижат за своята отбрана.

В страната на изгряващото слънце обаче има пацифистка конституция, наложена след края на Втората световна война, когато японците са атакувани с ядрени бомби. Министър-председателят Шиндзо Абе е склонен да промени конституцията, но за да се случи това е нужна парламентарна подкрепа, както и народна такава.

В момента на въоръжение в японския флот са 17 подводници, а амбицията на Токио е броят им да бъде увеличен до 22 до 2021 година. Япония планира да закупи и нови кораби за бреговата охрана. Обмисля се и затягане на противоракетната отбрана с нови системи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    7 1 Отговор
    А,ние затягаме гащите.

    Коментиран от #3

  • 2 релито е такова

    6 1 Отговор
    Япония подготвя своята армия за независима политика.Отдавна народа иска да изгони американските бази от Японските острови-но САЩ под предлог че ги защитават стоят там(както и у нас)...Затова Япония усилва армията си и след време ще каже че няма нужда от опеката на САЩ-.....

    Коментиран от #4, #5, #8

  • 3 Косьо Босьо

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "бббббб":

    с върва...
  • 4 даммм 7777

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "релито е такова":

    Японците още не са забравили атомните бомби които САЩ им "подари"..
  • 5 Реалист

    2 6 Отговор

    До коментар #2 от "релито е такова":

    Още по-вече не са забравили че Курилите са техни и си ги искат обратно от орките. Ако Путя си мисли че ще ги залъже, лъже сам себе си. Рано или късно те ще си ги върнат. Да напомня че Китай счита и Сибир за окупиран през 17век и си го иска обратно. Остров Дамански на река Усури беше първата крачка. Сега е вече китайски. Русия с тоя демографски срив и с нежеланието да се "усвояват" далечни от Европа територии е обречена да загуби далечните си региони един по един. Да влязат троловете на Путя:.....

    Коментиран от #6, #7

  • 6 незнам ама и ти май си трол

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    Незнам за троловете на Путин-ама се вижда че си пълен лаик ...Що се отнася до Курилските острови,те ще са винаги Руски...Щом Япония испусна времето на Горбачов и Елцин да си ги върне-това няма как да стане в бъдеще...Точно по времето на Елцин,когато се разпродаваше всичко,японците трябваше да се размърдат-а сега националното самосъзнание на руснаците е коренно различно-факт.Що се отнася до Сибир-виж какви са били Китай през 17 век и тогава пиши тези партенки...Само ще ти напомня че още от 1858 година и от 1860 година са договорите за границата им и досега са спазени...А за случая с остров Даманскии всички знаят-от китайската армия остана само разтопен метал...Айде и за демография не ми говори-че Русия си оправи демографският проблем---и забележи-БЕЗ да си вкарва емигранти-както правят нашите и европейските политици...

    Коментиран от #9

  • 7 РЕАЛНО

    6 0 Отговор

    До коментар #5 от "Реалист":

    И как свърши проблема м/у Китай и СССР през 60-те години бе троле??? Останаха само китайските копчета от армията на жълтурковците...-от тогава китайците са послушковци.
  • 8 УПСсссссс

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "релито е такова":

    Има смисъл в тезата ти.Вчера САЩ са обявили че махат една от военните си бази на остров Окинава.Май ще се окажеш прав.
  • 9 Реалист

    0 2 Отговор

    До коментар #6 от "незнам ама и ти май си трол":

    Хайде сега номера 6 и 7 да си отворят географския атлас и да видят кой в момента "владее остров Дамански"... Могат да прочетат и малко историческа литература, включително и руска. Острова в момента е китайски и такъв ще си остане. Путлер може да е агресивен но не е глупав да се скара с китайците. Та да обобщим - руснаците спечелиха битката и загубиха войната. КОООО КАЗАААА - НА КОЙ Е СЕГА ОСТРОВААААА?

    Коментиран от #10, #11

  • 10 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Реалисте ,най-гнусната лъжа е леко извратената истина. Остров Даманский в момента , наистина принадлежи на Китай. Но не защото китайците са го спечелили със сила. Опита на китайците да го придобият силово,завърши с тяхното изпаряване. В последствие за да се подобрят отношенията между двете държави, руснаците сами изявяват желание да подарят, острова, с думите- ЗАЩО БЕШЕ ТОВА НАПАДЕНИЕ И ТЕЗИ ВАШИ ЖЕРТВИ,ДАВАМЕ ВИ ОСТРОВЧЕТО В СРЕДАТА НА РЕКАТА, А СЛЕДВАЩИЯТ ПЪТ ПРОСТО ПОПИТАЙТЕ.

    Коментиран от #13

  • 11 Д'Мин

    2 1 Отговор

    До коментар #9 от "Реалист":

    Главнокомандващия генерал Павловски решава (без официално позволение от Москва) да вкара реактивната артилерия в боя. Дивизионът с установки „Град” открива ураганен огън по китайските позиции, на фронт от 10 км в рамките на няколко минути падат над 200 снаряда, температурата при взривовете достига 2500 градуса по целзии! Пораженията на кйтайската армия са катастрофални, бойното поле се превръща в крематориум.
    Жертрите са, 54 руски и 800 китайски. Острова преминава окончателно в китайски ръце през 1991г. по договор между страните на основание на международното право-границите по реките да минават през техния фарватер. И това вече не е остров защото китайците полагат насип, който го свързва с техния бряг.

    Коментиран от #12

  • 12 Крилья Советов

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Д'Мин":

    Аз съм определено проруски и мога да ти кажа, че картинката е доста нелицеприятна. Наистина, китайците дават много жертви, но успяват да извадят от дъното на реката край острова образец от танка Т-62, който тогава е секретен. Иначе си прав - зарядите са термобарични, полесражението изглежда като покрито със стъкло, а китайците са смазани. Впрочем, в маоистки Китай животът не значи изобщо нищо дори днес, така че китайците си го таксуват като победа.

    Като ученик съм се наслушал на глупости относно руската победа - лазери били, разтворили небето за два часа, електрически ток без кабели бил, а истината е прозаична - китайците опитали, съветските войски отговорили подобаващо с такава сила, че предотвратили пълномащабна война.
  • 13 Реалист

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Май русофилчетата не разбирате същноста на понятието "сила" - а това е всяко дейсвие против желанието на другата страна водещо до търсения резултат. А вие включвате само демонстрацията на военна сила. Резултата говори сам за себе си кой е победител в конфликта. Колко време биха издържали орките на една постоянна "гореща зона" в Сибир?
Новини по държави: