26 Декември, 2016 00:46 2 465 4

Учен: Тъмна материя не съществува

  • тъмна материя-
  • учен-
  • ерик верлинде-
  • гравитация-
  • космос-
  • вселена
Учен: Тъмна материя не съществува - 1
Снимка: Wikipedia

През 2010 експертът и привърженик на струнната теория от Университета на Амстердам и Института по Теоретична Физика Делта Ерик Верлинде изказа предположението, че гравитацията не е фундаментална сила в природата, а по – скоро „възникващ феномен.“ Сега, 100 години след като Айнщайн публикува финалната версия на Общата теория на относителността, Верлинде публикува документ, в който разяснява позицията си по отношение на гравитацията. В документа се съдържа претенция за оспорване на самите основи на физиката, такава каквато я познаваме, пише МегаВселена.

Теорията за възникващата гравитация на Верлинде прави много важен извод: тъмната материя не съществува. Неговото изследване намира смисъл в поведението на гравитацията без нуждата от съществуването на частицата на тъмната материя.

Учени от Обсерваторията Лайден са изследвали повече от 33 хиляди галактики, за да проверят теорията на Верлинде. Резултатите показват, че в действителност тя е по-точна в потвърждаването на разпространението на гравитацията във вселената от Теорията на относителността на Айнщайн.

През годините физиците търсят тъмната материя, която да обясни несъответствията между Общата теория на относителността и гравитационното пречупване на светлината, наблюдавано в светъл космос. Ако гравитацията е отговорна за това огъване на светлината, проблемът е, че огъването не съответства на наличното количество материя, което от своя страна предполага наличието на невидими частици, които да допринесат за допълнителна гравитационна сила.

Огромни усилия, апаратура и финансиране са били посветени на преследването на тъмната материя и нейната неуловима частица. Ако се окаже прав, Верлинде може да сложи край на това търсене, което продължава вече четири века. Ако частицата се окаже илюзорна, ще се промени драстично и това, което (не) знаем за нашата вселена.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Факта

    3 1 Отговор
    Грешите сър, тъмната материя съществува, но я търсите където не трябва. Тя е навред - джипадисти, депутати, "народни" бирници рекетьори, БСП, ДПС, СДС, ОДС, НДСВ, БКП, ДГ, РБ, ГЕРБ, Евророма, БХК, ХК, Трети Райх, Отоманн емпаър, Йеховах халифат и навред. Тя не е частица, а сборна сума от много частици, една от друга по-арогантни вредни крадливи и лъжливи. Не търсите където трябва просто... Озърнете се и ще я видите - тя е навред! Ние имаме минимум 500 000 тъмни частици из бюрокрацзията само тук. А са повече. При вас също има предполагам?
  • 2 гост

    0 0 Отговор
    Създадения от "ФАКТА" научно -политически микс е не консумиран.
    Добре няма тъмна материя. Каква тогава е силата и къде е
    приложена, че вселената се разширява с ускорение? За това
    откритие е присъдена Нобелова награда.

    Коментиран от #4

  • 3 Като гост3637

    0 0 Отговор
    Гледаме, но НЕ ВИЖДАМЕ!!!
  • 4 Факта

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Много просто е - силата не съществува! Нито някакви несъществуващи неща. Ето ти си една частица с определен поляритет - тръгваш позитивно да търсиш любовта в бара нещо като блондинка. Ала вместо блондинка се сблръскаш със страхотна след 6-та ти водка брюнетка и понеже поляриитетите ви са търсещи се осъмнеш щастлив татко с брюнетката. Дотук сте с еднакви поляритети... После обаче брюнетката ти сложи рога или ти на нея и поляритетшите ви се сменят...не можете се понася и се разделряте. Ето, и всеки атом по пътя си. След което чаавето остава т и да го издържаш, а брюнетката да го води на ясла и то става от неопредселен поляритет, ту щастливо ту нещастно. Тогава срещаш гадуваната блондинка и сес блъсквате...разбииш..и пак ставаш татко. Но блондинката е хитра и не ти слага рога а ти дои заплатата и ти си позитивен атом... Ето така е и във вселената. няма друга тъмна материя, освен разни вандали в човешки и духовен вид. Останалите теории не са доизпипани. Ок?
Новини по държави: