Last news in Fakti

25 Декември, 2016 15:09 3 318 8

Как Горбачов обяви разпада на СССР (Видео)

  • ссср-
  • разпад-
  • михаил горбачов
Как Горбачов обяви разпада на СССР (Видео) - 1

Скъпи съотечественици! Съграждани! Във връзка със създалата се ситуация от образуването на Общността на независимите държави, аз прекратявам своята дейност като президент на СССР.

Вземам това решение от принципни позиции... С тези думи първият и последен президент на СССР Михаил Горбачов на 25 декември 1991 г. обявява разпада на СССР.

Това е краят на една от най-необичайните, удивителни и странни империи в световната история, на империята, която победи нацистка Германия и изпрати първия човек в Космоса, която обаче погуби милиони хора, сменяйки един след друг тиранични лидери.

Сегашният президент на Русия Владимир Путин определи края на СССР като „най-голямата геополитическа трагедия”.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    19 4 Отговор
    Путин каза :Най - голямата геополитическа трагедия. Прав е.Винаги разпада на едно семейство е трагедия.Също както и в живота. Ако ЕС се разпадне, също ще е трагедия, колкото и недостатъци да има. Без него ще е по - лошо.

    Коментиран от #3, #6

  • 2 Kcaniba

    10 5 Отговор
    Геополитически та трагедия в Украина е от 25 години, всички събштия там, са прекият резултат на тази раздяла!!!
    Некомпетентност, недалнвидното, лошо планираното разделяне на СССР е довело до десетки конфликти, горещи точки и геополитически клопки!!!
    Крим, Донбасс и Одесса са само в Украина!!!
    50 милиона руси и рускатоворящи хора са осъмнали без Родина!! Превърнали са се в чужди, в окупатори в родните си домове и градове!!!!
    Всичко случващото днес е резултат от действията на Горбачов, Елцин и останалите рредатели!!!

    Коментиран от #5

  • 3 Спиро

    8 6 Отговор

    До коментар #1 от "Кики":

    Малко популизъм не вреди.
    Трагедия е в зависимост от гледната точка.
    За литовци, естонци, латвийци и пр. очевидно не е.
    Украинците също искат да са независими.
    Винаги е по-добре да чуеш хората какво иска, а не да се изказваш на базата на изданията които си чел по Политическа подготовка в КГБ (имам в предвид Другаря Путин)
  • 4 Мършата

    7 13 Отговор
    Най-щастливия ден в живота ми е този в който рухна империята на злото. От щастие така скочих, че едва не си разбих главата в тавана! Но колко трагедии оставиха зад себе си тия проклетници презряни, тая гнусна зган, само Чернобилската авария стига, и до днес отровата на КОМУНЯГИТЕ мръсни се носи по Земята! КОМУНЯГИТЕ са срам и позор за човечеството! Но нещата вече си идват на мястото - Полша яростно се бори срещу всичко КОМУНЯШКО, Литва, Естония, Латвия следват светлия и пример, Украйна повече от всички достойна за уважение и респект благодарение на декомунизацията и борбата срещу комунизма за която дай Бог, скоро да влезе в Европейското семейство! Румънците също идеално мразят комунизма за което също искрено ги обичам

    Коментиран от #7

  • 5 onq s konq

    9 5 Отговор

    До коментар #2 от "Kcaniba":

    Напълно прав си,ама казвай как да възродим отново великия СССР,защото знайно е,че БЪЛГАРО-СЪВЕТСКАТА ДРУЖБА Е КАТО СЛЪНЦЕТО И ВЪЗДУХА ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД... и не се издържа вече!
  • 6 Чакала

    4 2 Отговор

    До коментар #1 от "Кики":

    Това е така но в онова време Горбачов не би могъл да направи нищо друго, държавите от бившия соц. блок смятаха че ако се разделят от СССР ще цъфнат, уви комунизмът така беше построил нещата че неговите фигури от ДС и силови структури направиха най дивият капитализъм и трябваше минат 25 години за де се заличи тяхното влияние, а за ограбените държавни средства едва ли ще има възмездие
  • 7 а помните ли едно време

    6 3 Отговор

    До коментар #4 от "Мършата":

    Ти си готов за шеф на пропагандата в която и да е държава и при какъвто и да е режим, жалките писания на "оня с коня" просто бледнеят пред мащабния размах на гениалното ти виртуално перо, жалко че си се писал с такъв нелицеприятен ник, но явно той отразява част от същността ти(в което изобщо не се съмнявам).
    П.П.Да беше скочил малко по-високо навремето, сега можеше да има един виртуален виртуоз по-малко.
  • 8 Тошибиян

    1 2 Отговор
    Щели да са независими хахаха...нема такова нещо на таз планета като независим...като не искаш да си зависим от партииния секретар ше си зависим от банката и шефа си дето преследва само печалби а тва значи нещасни хора
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания