Last news in Fakti

26 Декември, 2016 18:03 1 644 0

Роднини на Обама получили безплатно образование в гюленистки училища

  • барак обама-
  • кения-
  • роднини-
  • гюлен-
  • фето-
  • образование-
  • училища-
  • фетхуллах гюлен

Гюлен има училища в 160 страни по света

Роднини на Обама получили безплатно образование в гюленистки училища - 1
Снимка: БТА/ AP

Роднини на американския президент Барак Обама са получили безплатно образование в училища на проповедника Фетхуллах Гюлен в Кения, съобщи „Дейли Сабах“, позовавайки се на доклад на парламентарна комисия.

Организацията „Фето“ на живеещия в Пенсилвания проповедник има училища в 160 страни по света. Според доклада членове на „Фето“ започнали да проявяват интерес към роднини на Барак Обама, след като демократът обявил, че ще се бори за президентското място.

Един от членовете на религиозната организация Ахмет Кара – отговарящ за развитието й в африканската страна Кения – е присъствал на церемонията по встъпване в длъжност на американския държавен глава.

Още през месец февруари 2015 година в няколко турски медии се появи информация за връзки на гюленистката организация със семейството на американския президент.

Гюленистите също така са поддържали близки отношения с етническата група луо, към която принадлежат и роднините на Обама по бащина линия.

След опита за военен преврат в Турция – потушен в ранните часове на 16 юли – Анкара обяви именно живеещия в САЩ проповедник за организирането му и започна масова чистка. Турските власти призоваха няколко страни да забранят гюленистките училища, които оперират на тяхна територия.

Турските медии посочват също така, че Гюлен е финансирал и кампанията на демократите през тази година. Хилъри Клинтън загуби изборите, а за нов президент бе избран републиканецът Доналд Тръмп.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА