27 Декември, 2016 10:20 1 274 1

Шинзо Абе положи венци преди историческото си посещение в Пърл Харбър (снимки)

  • шинзо абе-
  • пърл харбър-
  • посещение-
  • барак обама-
  • загинали-
  • втората световна война-
  • япония

Японският премиер не планира да се извини за нападението от 1941 г., но ще "успокои душите" на онези, които са загинали по време на войната

Шинзо Абе положи венци преди историческото си посещение в Пърл Харбър (снимки) - 1
Снимки АП/БТА

Японският премиер Шиндзо Абе положи венци на няколко гроба и паметника в чест на убитите американски военнослужещи и жени в Хавай по време на историческата си визита в Хавай, по време на която ще признае нападението на Япония срещу американската военна база Пърл Харбър преди 75 години, съобщава „Скай нюз“

Абе не направи публично изказване, а стоеше мълчаливо пред паметниците в Националното Мемориално гробище в Хонолулу, спомен за хората, загинали по време на службата си в американските въоръжени сили.

Шинзо Абе положи венци преди историческото си посещение в Пърл Харбър (снимки)

Той сведе глава пред венците от бели цветя и зеленина, поставени на каменните паметници в гробището Макики, посветено на японците, които са се заселили в Хавай през 1800 г.

Шинзо Абе положи венци преди историческото си посещение в Пърл Харбър (снимки)

Кулминацията на неговото посещение ще бъде по-късно днес, когато заедно с американския президент Барак Обама ще посети мястото на японската атака от преди 75 години, която стана причина САЩ да се включи във Втората световна война.

Той ще бъде първият японски министър-председател пред паметника, построен за загиналите при нападението през 1941 г. моряци и морски пехотинци.

"Ние никога не трябва да повтаряме опустошенията на войната", каза пред репортери Абе в Токио, преди да отпътува за Хонолулу.

"Заедно с президента Обама, искам да кажа на света, че това е залог за бъдещето и да покажа каква е стойността на помирение", добави Абе, който нарече отношенията между САЩ и Япония "съюз на надеждата".

Шинзо Абе положи венци преди историческото си посещение в Пърл Харбър (снимки)

Абе не планира да се извини за нападението от 1941 г., но ще "успокои душите" на онези, които са загинали по време на войната, съобщи по-рано този месец японското правителство.

Генералният секретар на правителството Йошихиде Суга каза, че "целта на предстоящото посещение е да се отдаде почит на загиналите във войната, а не да се поднасят извинения", посочва АП.

При японското нападение над Пърл Харбър на 7 декември 1941 г. загиват 2403 американци.

През май Обама стана първият действащ американски президент, посетил японския град Хирошима — мястото на първата от двете атомни бомбардировки, извършени от САЩ в последните дни на Втората световна война.

Обама също не се извини за бомбардировките над Хирошима и Нагасаки, отнели живота на стотици хиляди хора.

Шинзо Абе положи венци преди историческото си посещение в Пърл Харбър (снимки)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кики

    1 2 Отговор
    Нападението срещу Пърл Харбър не е причина САЩ да се включат във войната. Причината за включването е, че САЩ видяха, че Русия взе осезаемо превъзходство, и ще се получи разпределението. Атомните бомби са за отмъщение и за изпробване...срещу умряло куче!