Last news in Fakti

29 Декември, 2016 16:41 1 038 3

43% от българите са щастливи

  • щастливи-
  • щастие-
  • 2016-
  • надежда-
  • икономически перспективи-
  • оптимисти-
  • песимисти-
  • по-щастливи

Хората са все по-щастливи, въпреки че доверието в икономиката спада

43% от българите са щастливи - 1

68% от хората по света казват, че се чувстват щастливи, а 42% са оптимисти за икономическите перспективи през 2017 г. В България хората, които определят себе си като щастливи, са 43%. Това показват данните от 40-то годишно глобално изследване на световната асоциация УИН/“Галъп интернешънъл“, наречено „Край на годината“, което е проучило очакванията, възгледите и убежденията на 66 541 души от 66 страни по целия свят.

Общата тенденция за България е за нарастване на дела на негативно отговарящите в сравнение с края на 2015 г. Вероятно 2016 г. е била по-напрегната в очите на българите на фона на 2015 г., а и въпросите на изследването бяха зададени у нас през есента — време на по-видима политическа динамика.

По отношение на щастието през отминаващата година, страната ни отново е на последните места и в света, но със стойности близки до тези на страните от Европа. 43% от българите определят себе си като щастливи, 10% — са нещастни, 45% остават в средата, а останалите се затрудняват да отговорят. Така нетната стойност (дялове на щастливите минус дялове на нещастните) за България е 33.

Очакванията на българите за започващата 2017 г. пък са с дялове 21% оптимисти, 26% песимисти, 40% неутрални и 13% затрудняващи са да отговорят. С нетна стойност (оптимисти минус песимисти) от -5, България остава в негативната част на „класацията”, макар и далеч от крайности.

Освен това 12% от българите очакват 2017-а да бъде година на икономически подем, а 33% — на икономически трудности. Нетната стойност е -21.

43% от българите са щастливи
Графика: Галъп

По-щастлив свят, но и много нещастни

В световен мащаб двама от всеки трима души заявяват, че са щастливи (68%). И въпреки че годината беше изпълнена с промени и поредица от кървави терористични атаки, този процент се е повишил с 2 пункта през изминалите 12 месеца. В тазгодишното изследване само 9% от анкетираните казват, че не са щастливи — в сравнение с 10% в края на 2015 г., което означава, че глобалната нетна стойност на щастието е +59 (щастие минус нещастие).

Съществуват обаче и съществени различия в някои региони на света. Страните от Източна Азия и Океания, например, са в пъти по-щастливи от тези в Близкия изток. Например, щастието във Фиджи и Китай — най-щастливите страни в света, е в ярък контраст с данните, отчетени в Ирак, която пък е най-нещастната страна от всички 66 изследвани страни.

43% от българите са щастливи
Графика: Галъп

Всенароден икономически оптимизъм

Резултатите от изследването сочат, че съществува значима корелация между доходи и щастие. Независимо от нацията, към която принадлежат, респондентите, чиито доходи са в най-ниската категория, имат средна нетна стойност на щастието +33, докато тези, които са в най-горния, регистрират +75.

Проучването сочи, че 42% от света е оптимистично настроен по отношение на икономическите перспективи през 2017 г. — делът на оптимистите (42%) е двойно по-голям от този на песимистите (22%).

И докато в глобален мащаб двама от пет (42%) да са на мнение, че през идната година ще има икономически прогрес, то на много места по света се отчитат и съществени различия. В Европа са значително по-песимистично настроени, отколкото навсякъде другаде по света: нетната стойност на оптимизма за държавите-членки на Европейския съюз е -26, а в останалите страни от Европа, извън ЕС е -20.

Проблемите, свързани с бъдещето на ЕС през 2016 г., вероятно са се отразили върху мненията на гражданите от най-големия икономически блок, създавайки съмнения у тях. В рамките на Европа, икономическият песимизъм е най-силно изразен в Италия, Великобритания и Франция.

Единствено Корея и Хонконг, от страните претърпели икономически и политически трусове през годината, са по-негативно настроени от тях.

Най-позитивните нации по отношение на икономиката са Гана и Бангладеш.

43% от българите са щастливи
Графика: Галъп

Надеждата не е загинала

Докато почти целия свят приветства Новата година, масовото усещане (52%) на хората по света е, че като цяло 2017 г. ще бъде по-добра от 2016 г. Един от седем (15%) анкетирани обаче, смята, че новата година ще бъде по-лоша (нетна стойност +37, което представлява малък спад от 2 в сравнение с предходната година). Тези, които живеят в някои от най-бързо развиващите се страни (Бангладеш — с нетна стойност +77, Гана — с +76, Кот д‘Ивоар — с +72, Фиджи — с +62, Китай — с +56, Индия — с +55 и Бразилия — с +51) декларират най-високи нива на надежда за идната година.

Най-големите икономическите сили са с по-песимистична нагласа — ЕС с нетна стойност от 1 и Северна Америка с 11. На Балканите пък се забелязва сериозно колебание сред хората по отношение на тяхното бъдеще. Въпреки това балканските народи декларират, че се чувстват щастливи.

43% от българите са щастливи
Графика: Галъп


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 даммммммм

    7 0 Отговор
    Братчедите явно вече са 43% от населението на страната ни-защото те са щастливците в Бьлгария...

    Коментиран от #2

  • 2 баш батка

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "даммммммм":

    Черната раса няма място за паника - нито сметки нито бъдеще, те си живеят щастливо и задружно. Тук-таме някой пробивен ром ще заколи или ограби нашите родители.
  • 3 Г(Е)РОБ

    0 0 Отговор
    Верно щаСЛИВИ са... Даже по нашеми пу...ки!
    Иначе нямаше да сме на това дередже!