Last news in Fakti

31 Декември, 2016 10:02 2 771 17

Руски хакери пробиха защитата на електрическа компания в щата Върмонт

  • хакери

Кибернападението е без последствия за компанията

Руски хакери проникнаха в американската електрическа мрежа чрез електрическа компания от щата Върмонт, съобщава ДПА.

Кибернападението е без последствия за компанията, но проникването в националната електрическа мрежа на САЩ е от съществено значение, защото показва възможност да се причинят потенциално сериозни щети, отбелязва в. "Вашингтон пост", позовавайки се на анонимни източници.

На страницата на вестника не се съобщава кога точно в системата на електрическата компания е бил открит кодът, свързван с хакерската операция "Гризли степ", отбелязва ДПА.

За момента американските власти не знаят какви са били намеренията на руските хакери, отбелязва американското издание. Възможно е те просто да са проверявали дали могат да проникнат в системата.

Смята се, че руските хакери са изпратили имейли, с които да подмамят получателите да разкрият паролите си.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян георгиев

    12 3 Отговор
    Вярно е.След като Путин е закусвал със няколко новородени,лично е ръководил хакерите...

    Коментиран от #4

  • 2 Диди

    0 9 Отговор
    Е,и сега не са руснаците.Сега Путин да покани Тръмп на вечеря в Москва.И за в бъдеще все така да реагира.,,Не знам,не чух,не видях,,

    Коментиран от #16

  • 3 Патето Яки

    11 1 Отговор
    Олеле ами сеги не останаха дипломати за гонене.
    Вече очаквам на изпроводяк другаря Путин да хакне Мишелката с руската си мишка.
  • 4 на Путин дружка

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "стоян георгиев":

    Не е Путин, сега с него редим играчккте по елхата в Кремъл. Отвън на вратата тропат американските дипломати с молба да ги изгони, че да карат Нова година на Джак Даниелс, а не на самагон и сельодка. И са едни такива измършавели, щото е глад,глад в Русия!
  • 5 Бай хой

    10 2 Отговор
    Е сега вече статият е на нивото на " свободните и независими" западни медии. На всеки ред се повтаря руски хакери и краварска сигурност. А никъде не се поменава отново за доказателства. Не се знае защо е проникнато. Къде точно. Какво е хакнато. Копирано ли е нещо. Единствено се подчертава че уж хакнатите не са пострадали. И отново активиране на най активните елементарни нпо драскачи за субсидии и разрешение за миене на чинии. Или една лъжлива интрига се подновява с нови такива.
  • 6 Диди

    0 15 Отговор
    Хойчо,ти миеш чинии.Е браво,направо си мъж за неизтърване.А пък на мен ми мият чиниите.

    Коментиран от #10

  • 7 Истината

    11 3 Отговор
    Диди,излиза че страдаш от още един синдром: ЗА ЛУДОТО НЕ ПИТАЙ,ТО САМО СЕ ОБАЖДА! По-интересното е,какво става с тези" хакерски атаки"? Излиза че САЩ са бананова или васална държава,за която не е необходима никаква война. Та тя е неспособна да отрази хакерско напанение,камо ли нещо по-сериозно. Срам за държава която парадира да бъде световен жандарм!
  • 8 Бай хой

    8 3 Отговор
    Дидииииии а лъжичката ти мият лия редовно?
  • 9 Не е възможно!

    8 1 Отговор
    Та нали всички знаят че Русия е затънала в немотия до шия! За какви КАКЕРИ става дума. Там са само пиянки със валянки ! Клевета , няма да вярвате ама един път. Подслушване на Меркел, Дилма Русеф и нам си кой още по цял свят се праи от Ай Ен Ес, ама тя била в друга държава, много напреднала. Да бе без майтап. Те русите пият водка още с рюмки.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Матросов

    1 4 Отговор
    Това не е вярно ,Рускиииий хакеров ? Никагда . Тва са думи на Клинтън. Мъй никакда не анексираме ,мъй награждаеом мирние бомбъй кто не слушают що я хачу.
  • 12 Г(Е)РОБ

    9 1 Отговор
    Дали има още глупаци да вярват че това са руснаци?! Парите и пропагандата изграждат онова от приказката - "Бе аз ще кажа тук-там че сестра ти е к..ва па ти ходи приказвай че нямаш сестра!"
  • 13 Azazel

    2 10 Отговор
    Какво пак скочихте всички като ожилени да го защитавате Путин? Някъде в статията да видяхте да пише, че американците обвиняват него или руските власти за атаката?! Или за вас Русия = Путин, както България = ББ?... Всеки, който е в ИТ бизнеса (в който съм и аз), е отдавна наясно, че огромна част от хакерите и кибератаките идват точно от Русия (има и някаква част от Китай, а сериозните хакери от всички останали държави са незначителен брой). Това не значи обезателно, че Путин лично ги нарежда, а просто, че в градове като Самара (да, доста от гадовете са от там, не всичко в Русия е Москва и Санкт Петербург) и т.н. има прекалено много млади келеши, които си нямат работа и пари за лосион за пиене, така че си избиват комплексите като ни побъркват всички от ИТ сектора.
  • 14 гост

    10 1 Отговор
    Тия много бързо разкриват кои са извършителите,явно хакерите си оставят и снимка по време на хакването.
  • 15 бай Ганьо

    7 1 Отговор
    Чудно ми е как пък разбраха че са руснаците, реално може да е всеки, на тия май са им много зле системите и май всеки средно добър хакер мож да ги изтрещи. Ми поне да си траят, че само се излагат тъй.

    Коментиран от #17

  • 16 Трол

    6 1 Отговор

    До коментар #2 от "Диди":

    Ама Дидо, знаеш ли,че сред изгонените дипломати заради уж хакерски атаки срещу Хилърито е и готвача на руското посолство! Ти знаеш ли к'во значи руски готвач да ти хакне микровълновата? Ей заради такива умни тутки,като теб мъжете искат жените им да седят до печките и пералните. Просто нямаш умствен капацитет за друго!
  • 17 Azazel

    1 3 Отговор

    До коментар #15 от "бай Ганьо":

    Всяка добра фирма или организация, занимаваща се с онлайн сигурност, след обстойно разследване, може да проследи кога и откъде са хакнати, още повече, че хакерите обичат умишлено да оставят следи - нещо като подписа на художник под произведението му. Затова, въпросът не е от коя държава, а кой конкретно и защо. Ако наистина има общо с "Гризли степ", положението хич не е розово и руснаците си играят с огъня. Ако обаче са обикновени руски хакери, които хакват всичко наред и кодът просто е попаднал там, заради немърливи служители и/или слаба защита на системите, мениджмънтът трябва яко да го отнесе, защото следващия път може щетите да са непоправими.