Last news in Fakti

31 Декември, 2016 10:13 1 319 1

Бан Ки-мун се сбогува с колегите си

  • бан ки-мун
Бан Ки-мун се сбогува с колегите си - 1
Снимка: БТА/АР

Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун се пошегува вчера пред стотици дипломати и служители на световната организация, докато се сбогуваше с тях за последен път, че се чувства "като Пепеляшка - утре в полунощ всичко ще се промени", предадe ТАСС.

Заедно с председателите на Общото събрание и Съвета за сигурност на ООН, южнокорейският дипломат благодари на служителите на ОН за упоритата им работа и всеотдайността им по време на 10-годишния му мандат, който изтича днес в полунощ.

Той заяви, че ще бъде на "Таймс скуеър", за да отбележи момента, в който губи правомощията си. "Милиони хора ще гледат как губя работата си", заяви Бан с широка усмивка. Той добави, че има да каже две думи на колегите си: "Благодаря ви". Преди да предаде поста обаче Бан ще води традиционното броене за настъпването на Новата година.

Като генерален секретар на ООН през последното десетилетие Бан помогна за създаването на глобално споразумение за борба с климатичните промени и приемането на нови цели на ООН за борба с бедността и неравенството. Той обаче оставя на наследника си продължителни конфликти от Сирия и Йемен до Южен Судан и Либия, припомня ТАСС.

Бан призова служителите на ООН да продължат да работят за целите на развитието на ООН и за справяне с проблеми от промените в климата до неравенството между половете. "Продължавайте да се фокусирате върху хората - върху правата на хората и човешкото достойнство", призова той.

Наследникът на Бан е бившият португалски премиер Антониу Гутериш, чийто мандат започва тази неделя, припомня ДПА.

Очакванията са Бан да се върне в Южна Корея и да се кандидатира за президент на страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Патето Яки

    2 1 Отговор
    Поредната кукла си отива.