Last news in Fakti

2 Януари, 2017 21:17 1 911 4

Сирийски бежанец искал пари от ДАЕШ, за да прави коли-бомби

  • даеш-
  • ислямска държава-
  • сириец-
  • германия-
  • бежанец-
  • финансиране-
  • терористични нападения

Мъжът е заловен от германската полиция в новогодишната нощ

Сирийски бежанец искал пари от ДАЕШ, за да прави коли-бомби - 1
Снимка Архив АП/БТА

Германската полиция е арестувала сирийски бежанец, който поискал 180 000 евро от Ислямска държава (ДАЕШ), за да извърши терористични нападения, с помощта на автомобили, натъпкани с експлозиви.

Безработният 38-годишен мигрант се свързал с човек на ДАЕШ чрез съобщение, което изпратил от мобилен телефон. Той поискал терористите да го финансират, за да извърши атентати на територията на Германия, Франция, Белгия и Холандия, заявиха германски прокурори в изявление.

Според списание "Шпигел" сириецът, наименуван като Хасан А., имал план да пребоядиса своите коли-бомби, така че да изглеждат като полицейски патрулни коли.

Мъжът влязъл в Германия през декември 2014 г. и подал молба за убежище през януари 2015 г., когато получи статут на бежанец и разрешение за пребиваване, заявяват още от прокуратурата.

През декември 2016 г., той потърсил контакт с Ислямска държава в Сирия, за да поиска от тях да му изпратят пари, с които да закупи автомобили, които да напълни с взривни вещества и да подкара към тълпи от нищо неподозиращи минувачи в големи европейски градове. Според полицията той се свързал с човек, намиращ се в сирийския град Рака, определян като столица на терористичната групировка.

Според съобщенията, намерени в телефона му, той обяснявал, че всяко превозно средство ще бъде пребоядисано и натъпкано с 400 — 500 кг. експлозиви, като всяка кола-бомба ще струва около 22 500 евро.

Сириецът е бил арестуван в новогодишната нощ, когато полицейски командоси нахлули в апартамента му в Саарбрюкен, близо до френската граница.

Германските власти заявяват, че сириецът е признал, че се е свързал с ДАЕШ, но е отрекъл терористичните мотиви, заявявайки, че се е опитал да измами терористите. Разследващите заявиха, че няма доказателства заподозреният вече да е получил или да очаква да получи някакви пари.

На 19 декември, 12 души бяха убити, когато тунизиецът Анис Амир се вряза с тежкотоварен камион в тълпа хора на коледен базар в Берлин. Ислямска държава пое отговорност за това смъртоносно нападение.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ъъъъъ

    5 0 Отговор
    Тъпи германци продължавайте да ги каните тези изроди да им давате статути и т.н. н, ама какво са ви виновни хората от другите държави!? То не че някога ви е пукало за хората достатъчно е да погледнем в историята!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Хасан

    1 2 Отговор
    Няма страшно Русия и Турция ще спасят света от тероризма.. Там където са Русия и Турция има дълги години мир..
  • 4 иии

    1 0 Отговор
    мир ще има ,когато и последния изрод -ИДИЛ.МИНДИЛОВЕЦ ще го върнат в кочината им откъдето са дошли,по скромни сметки такива са 99% представители на най мирната религия .
Новини по държави: