Last news in Fakti

3 Януари, 2017 13:35 1 125 3

Ердоган все по-близо до мечтата за президентска република

  • турция-
  • девлет бахчели-
  • конституция-
  • промяна-
  • реджеп ердоган-
  • мечта

По всичко личи, че Ердоган ще събере необходимата парламентарна подкрепа

Ердоган все по-близо до мечтата за президентска република - 1
Снимка: БТА/ AP

Лидерът на опозиционната Партия на националното действие (MHP) Девлет Бахчели заяви, че ще подкрепи законопроекта за нова конституция на страната, съобщи „Дейли Сабах“.

Ходът – който е първо открито показване на подкрепа по този въпрос от лидера на опозиционното движение – приближава политическата промяна с една стъпка по-близо до желания успех.

Отговаряйки на журналистически въпрос след среща на парламентарната група на MHP в Анкара, Бахчели заяви: „Ще дам „ДА“ за конституционната промяна и ще повторя това на референдума“.

Все още е не е ясно обаче дали парламентарно представените членове на неговата партия ще направят същото. През последните месеци се забеляза разделение вътре в партията, която на последните избори се свлече до четвъртото място по брой в парламента.

За да бъде прокаран законопроектът на парламентарно ниво, са необходими 330 гласа. Управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP) има 316 места, докато Партията на националното действие (MHP) разполага с 40. След това ще бъде направено и народно допитване.

Конституционната промяна е на дневен ред откакто Реджеп Ердоган бе избран за президент през август 2014 година. Държавният глава иска Турция да се превърне в президентска република.

Другите две големи партии в турския парламент – Републиканската народна партия (CHP) и Демократичната партия на народите (HDP) – се противопоставят на конституционната промяна.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 факти

    3 2 Отговор
    Стане ли тоя диктатор с еднолична власт всичко завещано от Ататюрк отива на боклука и Турция става дупка като близко източните.
  • 2 ДВИЖЕНИЕ ГОУУ

    0 0 Отговор
    Аааа ,некои му завиждат на успеха му . Вижте икономическия му успех . Не трябва само да му завиждаме ,а трябва да се стегнем и да вършим работа . Без много локуми ,лакъртии. Господ дава ,ама в кошара не вкарва. Работа и резултати ,стига мрънкане .
  • 3 Хасан

    0 0 Отговор
    Няма да се учудя ако и Бг стане президентска република.. Последните 8 години имаше 3 нормални 4 служебни правителства.. Само се тъпче на едно място
Новини по държави: