Last news in Fakti

5 Януари, 2017 14:09 1 870 2

САЩ прехвърля 4 затворници от Гуантанамо към Саудитска Арабия

  • гуантанамо-
  • сащ-
  • затвотници-
  • саудитска арабия

Ако последните планирани трансфери минат по план, в затвора ще останат само около 40 затворници

САЩ прехвърля 4 затворници от Гуантанамо към Саудитска Арабия - 1
Снимка Архив АП/БТА

Съединените щати ще прехвърлят четирима затворници от военния затвор в Гуантанамо в Саудитска Арабия през следващите 24 часа, съобщиха представители на САЩ. Прехвърлянето е част от последни усилия на президента Барак Обама да закрие затвора, преди да напусне поста си, въпреки натиска от страна на новоизбрания президент, който иска да спре този процес.

Това ще е първият от поредицата трансфери, които трябва да се случат до 20 януари, датата на която Обама официално ще предаде поста на Тръмп. Администрацията на настоящия президент е планувала да прехвърли най-малко 19 души в Саудитска Арабия, Италия, Оман и Обединените арабски емирства.

Ако окончателните трансфери бъдат извършени по план, в американския затвор, намиращ се на кубинска територия ще останат не повече от 40 затворници, въпреки обещанието на Обама да закрие спорната военноморска база в залива Гуантанамо.

Новоизбраният президент обаче, обеща да остави военния затвор отворен и да го напълни отново.

Във вторник той публикува в Туитър, че: „Не трябва да има следващи затворнически трансфери от Гуантанамо. Това са изключително опасни хора и не трябва да се допускат отново на бойното поле."


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 само питам

    5 1 Отговор
    Ауууу колко хуманно...само 40 затворници...Абе оня Банановият Алпинист нали обеща че ще го затвори този затвор-защото там мьчели затворниците и било анти-човешко...Това му обещание допринесе да получи Нобеловата награда за мир...
  • 2 Гледайте

    1 1 Отговор
    Ето ви истината за САЩ--гледайте и сами си правете изводите...А сещате ли се защо няма превод на български???-еми защото самият филм е ЗАБРАНЕН в "демократичните" САЩ...https://youtu.be/0OLWdZNg0bg.......Филма е американски-това да го знаят козяшките тролове.......